Ministrul imigrării aduce modificări legii cetățeniei

Foto courtesy Ministerul Imigrării/ Dominic Chan

Guvernul Trudeau anulează câteva prevederi ale legii introduse de conservatorii lui Harper.

Ministrul imigrării John McCallum a introdus în această dimineață amendamente la legea cetățeniei votată anul trecut de conservatori.

Una dintre principalele modificări, anunțate printr-un comunicat de presă, este reducerea timpului de așteptare pentru a putea cere cetățenia canadiană.

Odată aprobate, noile prevederi cer rezidenților permanenți să fi locuit în Canada pe o perioadă minimă de 1.095 de zile (3 ani) în ultimii cinci ani de zile, înainte de a putea cere cetățenia canadiană.

De asemenea, rezidenții permanenți nu trebuie să lipsească din Canada mai mult de 6 luni pe an pentru a fi eligibili la cetățenie.

Un alt articol din legislația nou introdusă anulează prevederile conform cărora statul putea revoca cetățenia canadienilor cu dublă cetățenie condamnați pentru anumite crime.

Cetățenia va fi în continuare anulată dacă aceasta a fost obținută fraudulos, prin fals, omisiune sau minciună în timpul procesului de evaluare.

Un alt articol controversat din legea lui guvernului precedent care va fi anulat este cel care prevedea declararea intenției de a locui în Canada.

În ceea ce privește competențele lingvistice, noile prevederi nu vor mai cere test de limbă rezidenților de peste 54 de ani.

Cele mai multe prevederi vor intra în vigoare odată cu aprobarea amendamentelor introduse în această dimineață de ministrul imigrării.