Trei cazuri de Zika în Quebec

Update: Un al treilea caz de infecție cu virusul Zika a fost anunțat luni după-amiaza.

Amândouă persoanele infectate de virus s-au întors de curând dintr-o călătorie în sud.

Al doilea caz de din Quebec a fost confirmat în această dimineață de către ministrul sănătății Gaetan Barette.

În amândouă cazurile este vorba de persoane care au călătorit în Brazilia, respectiv America Centrală. În toată Canada au fost confirmate până în acest moment doar patru cazuri de infectare cu Zika.

Autoritățile provinciale au dorit să asigure populația cu privire la riscul extrem de redus ca acest virus să se răspândească în Canada.

Horacio Arruda, șeful Direcției de Sănătate Publică  din Quebec a declarat că riscul de infecție este „practic nul”.  „Virusul Zika este transmis prin înțepăturile unor țânțari care nu sunt prezenți în Quebec”, a adăugat acesta.

De curând a fost făcută o legătură între infecția cu virusul Zika și apariția microcefaliei la făt.

Ministerul sănătății invită femeile care planifică o călătorie în America Centrală sau America de Sud și sunt sau doresc să rămână însărcinate să discute în prealabil cu un medic.

În acest moment, majoritatea medicilor recomandă femeilor însărcinate amânarea călătoriilor în zonele în care virusul este activ.

Dacă nu poate fi amânată călătoria, sunt recomandate cămășile cu mânecă lungă, în culori pale, pălăriile și evitarea sandalelor. Spray-urile anti țânțari pe bază de DEET dau Icaridin nu afectează sarcina în niciun fel.

Perioada de incubație a virusului este de 3 până la 12 zile, iar 80% dintre persoanele infectate nu prezintă niciun fel de simptome.

Virusul Zika este cunoscut din anii 1950 și a fost detectat ocazional în Africa și Asia. În 2007 a cauzat o epidemie în insulele din sud-vestul oceanului Pacific. În 2015 a apărut în America de Sud și America Centrală.

2016-cha-autoch-human-cases-zika-virus-ew-4