Canadienii sunt de acord cu legalizarea marijuanei

4 mai, 2013. Câteva sute de oameni au luat la picior străzile orașului pentru a susține intrarea marijuanei în legalitate. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal)

 68% dintre canadieni sunt de acord cu legalizarea drogului ușor.

Un sodaj Nanos pentru Globe and Mail arată că marea majoritate a canadienilor sunt de acord cu legalizarea marijuanei, drog interzis în Canada din 1923.

Rezidenții din British Columbia și din Ontario sunt cei care sunt cel mai de acord cu aceasta, cu 75%, respectiv 70,8% dintre ei declarându-se pro legalizare.

Proporția celor de acord din Quebec este de 68,1%. Deși locuitorii din provinciile din prerie sunt cel mai puțin de acord cu legalizarea, avem și aici un procent de 54,6% pro legalizare.

Când vine vorba de distribuția acesteia, canadienii sunt împărțiți: 43,7% dintre ei vor să vadă magazine specializate, în timp ce 42,6% sunt de părere că aceasta ar trebui să fie disponibilă în farmacii.

Doar 35,6% ar dori ca marijuana să fie disponibilă în magazinele care vând băuturi alcoolice (SAQ, LCBO, BCLDB).

Partidul Liberal a promis legalizarea marijuanei în campania electorală din 2015. Liberalii susțin că unui copil îi este mai ușor acum să își facă rost de marijuana decât de un pachet de țigări și doresc legalizarea și reglementarea acestui drog.

Sondajul Nanos a fost realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane din toate provinciile și are o marjă de eroare de +/- 3,1%.