Brossard interzice pungile de plastic

Foto courtesy Regan Walsh.

Brossard este primul oraș din Canada care a luat această măsură.

Consiliul local al Brossardului a adoptat pe 16 februarie hotărârea locală numărul 351 care interzice distribuția de pungi de plastic în magazinele de pe teritoriul aglomerației municipale.

Noua reglementare va intra în vigoare pe 1 septembrie 2016, după o perioadă de informare și sensibilizare care va permite comercianților retragerea treptată a pungilor de plastic de unică folosință.

Astfel, va fi interzisă distribuirea în magazine a pungilor de plastic de unică folosință, inclusiv al celor marcate ca și biodegradabile. Brossard va accepta doar pungile de hârtie și cele refolosibile.

Vor putea folosi în continuare pungi de plastic curățătoriile chimice, distribuitorii de oferte publicitare (publi-sac) și supermarketurile în secțiunea de produse vărsate sau la ambalarea cărnii.

Într-un sondaj efectuat în 2015 printre locuitorii Brossard-ului, 63% dintre ei s-au declarat în favoarea interzicerii acestora. Cifra este disputată de Asociația canadiană a industriei de mase plastice. Aceștia susțin că locuitorii orașului ar dori mai degrabă să reducă singuri utilizarea pungilor de plastic.

În Quebec sunt distribuite anual între 1,4 și 2,7 milioane de pungi de unică folosință, majoritatea de plastic. Aceasta ar însemna cinci pungi pe săptămână pentru fiecare locuitor al provinciei, conform cifrelor Recyc-Québec. Doar 14% dintre acestea sunt recuperate.

Majoritatea pungilor de plastic au nevoie de aproape 1.000 de ani pentru a se descompune.