Azi dimineață a intrat în circulație primul metrou Azur 

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Noua garnitură de metrou a pornit în jurul orei 9:30 de la Henri-Bourrasa.

Azur a început să circule de astăzi pe linia portocalie. Primul tren a plecat din stația Henri-Bourassa încărcat cu politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști și pasageri.

Primarul Montralului Denis Coderre și noul ministru al transporturilor Jacques Daoust au fost prezenți la lansarea oficială.

„Este un moment istoric”, a spus primarul Denis Coderre la o conferință de presă care a avut loc înainte de darea în circulație a metroului. „Îi invit pe toți montrealezi să facă o călătorie cu noul Azur”.

O singură garnitură de metrou Azur este în circulație în prezent și circulă doar pe linia portocalie.

Reprezentanții STM au declarat că noul metrou trebuie să circule pentru o durată de minimum 61 de zile și să parcurgă cel puțin 5.000 km fără întrerupere (generată de tren) de mai mult de 5 minute.

În paralel, o a doua garnitură este în teste pe celelalte linii (galbenă, verde și albastră).

După ce aceste două etape vor fi finalizate, alte 51 de trenuri Azur vor fi introduse progresiv în circulație până în septembrie 2018.

„Azur este ultramodern comparativ cu ce avem prezent în circulație. Cu toate acestea, în perioada de rodaj, este posibil ca serviciul să fie perturbat”, au declarat reprezentanții STM.

Azur are o capacitate cu 8% mai mare decât metrourile actuale, vagoanele nu sunt separate, ușile sunt cu 27% mai largi, iar geamurile sunt mai mari.

Lansarea Azur coincide cu împlinirea a 50 de ani de către STM. Cele mai vechi metrouri aflate în prezent în circulație în Montreal au fost date în folosință în 1961.