Cu cât vă poate fi mărită chiria în 2016

La Régie du logement din Québec a calculat creșterea de bază a chiriilor în acest an.

Pentru locuințele cu încălzirea inclusă, Regia recomandă o creștere de 0,7% a chiriilor în 2016 (încălzirea pe curent electric) și de 0,2%, pentru locuințele cu încălzirea pe gaz. Pentru locuințele încălzite pe motorină (păcură), Regia recomandă o scădere a chiriilor cu 4,2%.

Pentru locuințele care nu au încălzirea inclusă, creșterea este de 0,4%.

În fiecare an, Régie du logement stabilește procentajele aplicabile pentru creșterea chiriilor după ce analizează evoluția costurilor asociate întreținerii unei locuințe (curentul, gazul, managementul clădirilor sau întreținerea acestora).

Scopul este să ofere chiriașilor și proprietarilor o bază de negociere pentru a facilita atingerea unui consens cu privire la o eventuală modificare de preț.

Procentele oferite de Regie nu iau în considerare particularitățile fiecărei clădiri, nici evoluția taxelor școlare și municipale. Spre exemplu, efectuare unor lucrări de renovare importante poate justifica o creștere mai semnificativă a chiriilor în clădirea respectivă.

Pentru a calcula cu exactitate cu cât vă poate crește chiria, puteți folosi calculatorul Régie du logement.

Ce puteți face dacă nu sunteți de acord cu creșterea

Cum majoritatea contractelor de închiriere expiră la 30 iunie, în această perioadă are loc reînnoirea acestora. Proprietarii care doresc să crească chiria vă vor aviza în scris de acest lucru.

Avizul poate fi trimis chiriașilor între 1 ianuarie și 31 martie (datele se aplică doar pentru contractele care expiră pe 30 iunie).

Dacă ați primit avizul de creștere a chiriei, aveți trei opțiuni:

  1. Să acceptați creșterea – nu trebuie să răspundeți nici într-un fel. Contractul e reînnoit și veți plăti chiria mărită începând cu 1 iulie 2016.
  2. Să refuzați creșterea – nu sunteți obligați să părăsiți locuința. Contractul este reînnoit pentru un an, dar chiria urmează să fie stabilită.
  3. Să nu reînnoiți contractul – veți părăsi locuința la sfârșitul contractului.

În ultimele două situații, trebuie să avizați proprietarul în scris de decizie în termen de o lună după ce ați primit avizul. În caz contrar, contractul se va reînnoi automat la noul prețul cerut de proprietar.

Dacă refuzați creșterea, proprietarul poate să se adresez Regiei. În caz contrar, contractul se reînnoiește la vechiul preț.