Cele mai bune țări pentru a te retrage la pensie în 2016

Johny Cay” by Mario CarvajalOwn work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

Dacă vă gândiți să vă mutați în altă țară la pensie, sunteți pe malul bun al Atlanticului.

Multe sunt destinații populare de vacanță, dar unii aleg să se mute definitiv aici când ajung la pensie. Țările din America Centrală și de Sud domină în topul celor mai bune destinații pentru a te retrage la pensie în acest an. Clima, accesul la servicii de sănătate și costul vieții sunt în general principalele criterii în funcție de care cei aflați la vârsta pensionării aleg între o țară sau alta.

Annual Global Retirement Index 2016 a fost realizat de revista americană International Living, care de peste 35 de ani analizează cele mai bune locuri pentru pensionare. Pentru realizarea clasamentului sunt luate în considerare criterii precum clima, costul vieții, infrastructura și accesul la servicii de sănătate.

Toate prețurile din text sunt în dolari americani, iar clasamentul este pentru 2016. Sperăm că dolarul își va reveni până vom ajunge și noi la vârsta pensionării.

 

1. Panama

"Panamá-Playa" by Inzay20 - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Panamá-Playa” by Inzay20Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Clima excelentă, accesibilitatea serviciilor medicale, costul scăzut al vieții și oamenii ospitalieri fac din Panama cea mai bună țară pentru pensionare în 2016.

“Dacă are propria casă, un cuplu poate trăi cu 750$ pe lună aici”, potrivit unui expat american care s-a retras la vârsta pensionării în orașul Santa Fe. “Prețul utilităților este foarte rezonabil – în jur de 100$ pe lună pentru curent, apă, gunoi, internet și cartele de mobil. Nu ai nevoie de aer condiționat sau de încălzire. Chiar dacă trebuie să plătești chirie, 1,500$ sunt mai mult decât suficienți pentru un cuplu.”

Panama este ideală pentru orice stil de viață. Pasionații de natură pot să exploreze pădurea tropicală sau să se relaxeze pe o plajă caraibiană, în timp ce Panama City oferă o incredibilă selecție culturală și gastronomică pentru firile urbane și active.

2. Ecuador

"Vicuña - Chimborazo, Ecuador" by Dabit100 / David Torres Costales Pictures of Ecuador - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Vicuña – Chimborazo, Ecuador” by Dabit100 / David Torres Costales Pictures of EcuadorOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

De la vulcani acoperiți de zăpadă, până la jungla amazoniană și plaje la malul Pacificului, Ecuador are de toate. Temperatura medie este de 25ºC în timpul zilei și de 10ºC noaptea.

Pe lângă clima excelentă, costul vieții este mai mult decât rezonabil. Un apartament cu două camere se închiriază la 500$ pe lună în orașul colonial Cuenca. În capitala Quinto, chiria pentru același apartament ajunge la 1 000$.

3. Mexic

"Tulum". Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons.

Tulum“. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons.

Extrem de popular ca destinație turistică, Mexic este pe locul trei în topul celor mai bune țări în care se te pensionezi.

Pe lângă climă și costurile scăzute de trai, vecini de la sud de SUA punctează când vine vorba de ușurința în acordarea dreptului de rezidență. Pentru a primi viză pe doi ani trebuie să demonstrezi că ai un venit lunar de minimum 1,300$. Pentru a primi viza permanentă, trebuie să demonstrezi că ai un venit lunar de 2,100$.

4. Costa Rica

"Iglesia Inmaculada Concepcion Ujarras" by Creator:Edwin Dalorzo - Own work. Licensed under Public Domain via Commons.

Iglesia Inmaculada Concepcion Ujarras” by Creator:Edwin DalorzoOwn work. Licensed under Public Domain via Commons.

Țara de 4 milioane de locuitori dintre Nicaragua, Panama, Oceanul Pacific și Marea Caraibelor este destinația ideală pentru iubitorii de natură. Extrem de stabilă și de pacifistă, Costa Rica mai primește puncte pentru climă și calitatea vieții.

Accesul la servicii medicale de calitate la costuri scăzute este un alt criteriu care pune Costa Rica pe listă și unul dintre motivele pentru care aproximativ 50,000 de europeni și nord-americani merg anual să se trateze în spitalele și clinicile din această țară.

5. Malaezia

"Kenyir Lake 1" by RoB - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Kenyir Lake 1” by RoBOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Pentru locul cinci, ne mutăm în Asia. Fosta colonie britanică are multe de oferit celor care vor să își petreacă anii de pensie într-o țară care aduce la un loc o sumedenie de culturi, bucătării și stiluri arhitecturale.

Kuala Lumpur, capitala Malaeziei găzduiește o comunitate numeroasă de expați și majoritatea locuitorilor vorbesc engleza aici.

“Eu și soția mea plătim 950$ pe lună pentru un condo de trei camere și trei băi cu o suprafață de 195 de metri pătrați”, spune un expat citat de realizatorii studiului.

“Malaezia oferă tot ce oferă Canada la doar o fracțiune din preț”, spune un alt expat canadian.

6. Columbia

"Johny Cay" by Mario Carvajal - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

Johny Cay” by Mario CarvajalOwn work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

Una din cele mai dezvoltate țări din America Latină, Columbia vine pe locul șase în top, umăr la umăr cu Malaezia.

Datorită apropierii de ecuator, temperaturile sunt constante tot timpul anului în Columbia.

“Turismul medical duduie aici. Un periaj dentar complet, cu radiografie și evaluare m-a costat 30$”, spune un expat.

7. Tailanda

"WatChaiwatthanaram 2295b" by G2nfreeb - Own work. Licensed under Public Domain via Commons.

WatChaiwatthanaram 2295b” by G2nfreebOwn work. Licensed under Public Domain via Commons.

Frumusețea și bogăția culturală sunt doar două din motivele care aduc Tailanda pe locul șapte. Un alt element important este faptul că aici costul vieții este foarte scăzut. Potrivit realizatorilor topului, în Tailanda sunt multe locuri unde poți mânca bine și te poți ridica de la masă primind rest la 5$.

Chiria pentru un apartament mai mult decât decent ajunge la 500$ pe lună, în timp ce o evaluare completă la spital făcută de către un doctor format în SUA costă mai puțin de 40$.

8. Nicaragua

"06.Plaza de la Independencia de Granada" by Elemaki - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

06.Plaza de la Independencia de Granada” by ElemakiOwn work. Licensed under CC BY 3.0 via Commons.

Una din cele mai frumoase țări din Americi și cea mai mare din America Centrală, Nicaragua punctează nu numai la frumusețe, dar și în materie de piață imobiliară.

“Nu mi-aș permite niciodată o casă cu vedere la ocean în San Diego, SUA. În San Juan del Sur, Nicaragua, am o casă cu două camere și două băi cu vedere la ocean care costă 132,000$”, spune un expat citat în studiu.

9. Spania

"Barcelona - Plaça Reial" by Josep Renalias - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Barcelona – Plaça Reial” by Josep Renalias – Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.

Prima țară europeană din studiul International Living este populară printre expații aflați la pensie, care aleg în general orașele de pe plajele din sudul Spaniei.

Clima echilibrată și dieta mediteraneană fac din Spania o destinație excelentă pentru cei care vor să aibă un stil de viață sănătos la pensie.

10. Portugalia

"Praia do Pinhão" by Lacobrigo - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons.

Praia do Pinhão” by LacobrigoOwn work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons.

Una din cele mai mici țări din Europa este și una din cele mai bune destinații pentru cei aflați la vârsta pensionării.

Portugalia are avantajul de a fi mult mai ieftină decât alte țări de pe bătrânul continent. O casă cu două dormitoare pe Costa de Prata poate fi cumpărată pentru 96,000$. Într-un oraș mic poți închiria un apartament cu o cameră pentru 200$, în timp ce în Lisabona trebuie să scoți din buzunar 900$.