Aproape două treimi dintre canadieni spun că sunt fericiți

1 iulie, 2013. Parada de ziua Canadei pe Sainte Catherine.
FOTO: Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Procentul este mai ridicat decât în SUA, Germania, Italia sau Franța.

Se pare că fericirea vine din America de Sud. Columbienii sunt cei mai fericiți din lume, potrivit unui studiu realizat de WIN/Gallup International. Un procent de 87% au spus că sunt fericiți.

Columbia este urmată de Arabia Saudită și Fiji, unde 86% din locuitori se declară fericiți. Rezultatele sunt surprinzătoare, dat fiind că Arabia Saudită este ținta a numeroase critici pentru încălcarea drepturilor omului, în timp ce Columbia este cunoscută mai ales datorită luptelor cu traficanții de droguri.

În top 10 mai apar Argentina, Mexic, Ecuador, Panama, Azerbaidjan, Islanda și Vietnam. Studiul anual al WIN/Gallup International a ajuns la a 39-a ediție și a analizat răspunsurile a peste 66.000 de oameni din 68 de țări.

Suntem pe locul 25 în lume la fericire

Canada intră în clasament pe locul 25, 69% dintre cei intervievați aici declarându-se fericiți.

Canadienii sunt mai fericiți decât americanii (locul 42), spaniolii (locul 40), brazilienii (locul 67), italienii (locul 57) sau francezii (locul 58). (Nu ne-a surprins să vedem că francezii sunt la coada clasamentului.) Cu toate acestea, țări precum Bangladesh, Nigeria sau China se clasează mai bine decât Canada.

Pe ultimul loc în topul fericirii se află Irakul. Doar 26% dintre irakieni spun că sunt fericiți.

La nivel global, 66% din cei intervievați spun că sunt fericiți, procentul fiind în scădere față de 2014, când era de 70%. Mai bine de jumătate din participanții la studiu cred că 2016 va fi un an mai bun decât 2015.

România nu este inclusă în studiu, dar vecinii noștri de la sud nu stau foarte bine la capitolul fericire. Bulgaria se află la coada clasamentului pe locul 60. Doar 39% dintre bulgari spun că sunt fericiți, fiind depășiți de ucraineni (54%).

Rezultatele complete ale studiului, aici.