Rămânem cu cei mai puțini bani în buzunare

Locuitorii provinciei Quebec au venitul disponibil cel mai mic din Canada.

Pentru al doilea an consecutiv, Quebecul s-a clasat în 2014 pe ultimul loc dintre toate provinciile canadiene când vine vorba de venitul disponibil al populației.

Locuitorii provinciei au rămas în buzunare în 2014 cu un venit disponibil de 26.046$. La polul opus s-au aflat cei din Alberta cu 40.495$. La acea dată prețul barilului de petrol nu scăzuse drastic.

Deși, în termeni reali, venitul disponibil al locuitorilor din Quebec a crescut cu 1,5%, indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum al gospodăriilor populației a crescut cu 1,4%. Aceasta anulează practic creșterea venitului disponibil.

Venitul disponibil scăzut al locuitorilor provinciei se explică în bună parte prin câștiguri salariale mai mai mici în raport cu restul Canadei, conform Institutul de statistică din Quebec.

Quebec este orașul din provincie în care se rămâne cu cei mai mulți bani în buzunar. Locuitorii de aici au disponibili 27.179$ pe an. Montreal îi urmează îndeaproape cu 26.758$.

Locuitorii din Gatineau (25.547$), Saguenay (24.879$), Trois-Rivières (24.093$) și Sherbrooke (23.813.$) dispun de mai puțini bani decât media provincială.

Venitul disponibil reprezintă suma de bani cu care rămâne o persoană după plata taxelor și a impozitelor, respectiv banii rămași pentru cheltuieli de consum și pentru economisire. Coroborat cu costul vieții, venitul disponibil este un barometru pentru situația economică a unei regiuni sau a unei țări.