Montreal interzice neonicotinoidele

Pesticidul bazat pe nicotină ar fi de vină pentru îmbolnăvirea populațiilor de albine.

Primăria Montreal interzice toate pesticidele bazate pe neonicotinoide pe toată suprafața orașului, fără nicio excepție.

Noul regulament municipal va intra în vigoare în ianuarie 2016 și vizează întreaga familie de pesticide care utilizează neonicotinoide.

Primăria a interzis folosirea neonicotinoidelor pe tot teritoriul orașului, inclusiv pe terenurile agricole și pe terenurile de golf. Nici Grădina Botanică nu va mai avea voie să le folosească.

În ultimii ani, numeroase studii au făcut legătura între scăderea numărului de albine și folosirea acestui tip de pesticide. Companiile producătoare susțin în continuare că pesticidele neonicotinoide nu dăunează polenizatorilor dacă sunt utilizate după indicații.

Un studiu al universității Harvard a descoperit urme de neonicotinoide în 70% din mierea recoltată din stupii din Massachusetts. Concentrația de pesticide era destul de mare încât să producă efecte negative asupra sănătății albinelor.

Conform Equiterre, albinele polenizează 70% din culturi și sunt responsabile pentru 35% din producția totală de hrană a provinciei.