Montreal, cel mai neprietenos oraș din Canada pentru antreprenori

Foto Arhiva Știri de Montreal.

Suntem pe ultimul loc într-o listă de 120 de orașe canadiene.

Montrealul stă bine la multe capitole. Este cunoscut în America de Nord drept orașul festivalurilor și al petrecerilor din timpul verii, este în topul celor mai bune orașe în care să studiezi și pe locul 10 în lume în topul orașelor cu cea mai bună reputație. Este până și în topul celor mai frumoase orașe toamna.

Dar este cel mai prost oraș din Canada în care să pornești un business pe cont propriu. Cel puțin așa arată un clasament al celor mai bune orașe din Canada în care să pornești și să crești o afacere în 2015 realizat de Federația Canadiană a Businessurilor Independente (Canadian Federation of Independent Business – CFIB).

Taxele ridicate, lipsa sprijinului din partea autorităților locale, numărul ridicat al normelor și hârțogăria excesivă se numără printre motivele pentru care Montrealul e codaș.

Se pare că cel mai bine o duc antreprenorii din împrejurimile Calgary, urmați de cei din Penticton și Kelowna (British Columbia). Rivière-du-Loup este singurul oraș din Quebec care intră în top 20. Quebec City este pe locul 114, iar periferia Montrealului e pe locul 104. Periferia Toronto este pe locul 14, iar City of Toronto pe 80.

Pentru realizarea clasamentului, CIFB a agregat 14 indicatori, printre care suportul pe care îl primesc antreprenorii din partea guvernelor locale, nivelul taxelor, ponderea numărului de antreprenori în populația totală, rata de creștere a businessurilor independente, optimismul în rândul proprietarilor de afaceri și planurile lor de creștere.

CIBF a folosit drept sursă date de la cei aproape 110 000 de proprietari de companii care îi sunt membri, precum și date Statistics Canada.

Antreprenoriatul este motorul economiei. În Canada, 99,9% din cele aproape 1,1 milioane de businessuri sunt reprezentate de companii mici și mijlocii, adică au sub 500 de angajați, potrivit datelor Statistics Canada.