În timpul revoluției, românii au manifestat și în Montreal

Românii au ieșit în stradă pe 23 decembrie 1989 în Montreal.

Pe un frig siberian, aproape o mie de români din Montreal au ieșit să protesteze în fața consulatului româniei din Montreal.  În 1989 acesta se afla la intersecția Saint Urbain cu Rene Levesque.

Participanții au scandat „Jos dictatura!” și „Trăiască România!”, au purtat pancarte cu secera și ciocanul tăiate de o bandă roșie și au cântat „Deșteaptă-te române”, scria la acea vreme cotidianul La Presse.

Câțiva participanți au cerut intervenția sovieticilor. Alții au cerut intervenția forțelor de pace ale ONU.  „Cu rușii riscăm să nu mai plece niciodată”, spuneau cei din urmă.

Numărul participanților la protest a scăzut repede, în mare parte din cauza frigului năprasnic. Temperatura resimțită în data de 23 decembrie 1989 era de -30 de grade în Montreal.

Românii ieșiți în stradă au fost susținuți și de șoferii care claxonau intens în semn de solidaritate. Mulți manifestanți plângeau, unii de bucurie, alții din cauza numărului de morți care creștea cu fiecare oră.

Manifestații de solidaritate cu România au avut loc atunci și în Belgrad, Stockholm, Tel-Aviv, Viena și Paris, conform Le Monde.La_presse_054