Imigrare Quebec: Se schimbă legea

FOTO: Arhiva Știri de Montreal

Provincia face primul pas către adoptarea un sistem de tip Express Entry, similar celui de la nivel federal.

Ministrul Imigrării din Quebec, Kathleen Weil, a prezentat astăzi în Adunarea Națională proiectul de lege care reformează sistemul de imigrare în provincie.

Principala modificare pe care o aduce legea este modificarea sistemului de selecție a imigranților.

Dacă legea va fi adoptată în forma sa actuală, candidații interesați să imigreze în Quebec vor fi nevoiți să se înscrie într-o bază de date care va centraliza toate candidaturile. Guvernul va alege apoi din această bază de date candidații care vor fi invitați să participe la etapele ulterioare ale procesului de imigrare.

“Proiectul de lege introduce un model bazat pe declarația de interes a celor care vor să imigreze în Quebec. Aceasta va permite construirea unei bănci de candidaturi și selecția candidaților care corespund cel mai bine nevoilor Quebecului, pe baza unor criterii determinate de minister”, a spus Kathleen Weil la prezentarea proiectului de lege.

Similar cu sistemul federal

Legea ar urma să intre în vigoare în primăvara lui 2016 și este inspirată din sistemul de imigrare din Australia și Noua Zeelanda și propune un sistem de imigrare similar celui federal.

Sistemul Express Entry a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015. Astfel, de aproape un an, cei interesați să emigreze în Canada (cu excepția celor care vor să vină în Quebec) trebuie să adune cât mai multe dintre cele 1.200 de puncte posibile pentru a primi o invitație oficială să-și pregătească dosarul.

Candidații primesc 600 de puncte dacă au deja o ofertă de muncă sau dacă au fost deja selectați de provincie. Candidații cu punctaj ridicat au șanse mai mari să primească invitația.

Quebecul, însă, are propriul său sistem de selecție a imigranților. Sistemul Express Entry adoptat la nivel federal nu se aplică în La Belle Province și de aceea guvernul provincial a decis să schimbe legea.

Provincia va mai accepta după modelul vechi cel puțin 2.800 de cereri pentru certificatul de selecție CSQ (travailleur qualifié) exclusiv online în perioada 18 ianuarie – 31 martie, 2016.

Taxele de procesare a dosarelor apar aproape neschimbate în proiectul de lege depus astăzi în parlamentul Quebecului.

TipTaxa procesare
Studii109 $
Muncitor temporar191 $
Rezident permanent (travailleur qualifié)765 $
Rezident permanent - membri familie+164 $ / persoană
Antreprenor - Persoană fizică autorizată1 034 $
Investitor15 000 $