Curtea Superioară pune eutanasia umană pe hold până în februarie

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Legea urma să intre în vigoare pe 10 decembrie.

Curtea Superioară din Quebec a suspendat până în februarie aplicarea legii care permite persoanelor aflate în suferință și în stadii terminale ale unor boli incurabile să își pună capăt zilelor cu ajutorul unui medic.

„Este șocant că această lege este așteptată de bolnavi care văd în ea o poartă de scăpare, o sursă de liniște și alinare în lupta contra bolii. Ceea ce le spunem acestor oameni este că în ciuda acestui efort extraordinar care a fost făcut în Quebec, în ciuda acestui consens social foarte puternic, această inițiativă nu poate fi adoptată”, a declarat într-o conferință de presă Véronique Hivon, purtător de cuvânt al opoziției oficiale în probleme de eutanasie și inițiatoarea proiectului de lege pentru eutanasia umană.

Curtea Superioară din Quebec a dat câștig de cauză unui grup de medici care contestau legea eutanasiei adoptată în 2014 și care urma să intre în vigoare peste câteva zile.

Legea votată în Quebec ar permite unui pacient aflat pe moarte să ceară doctorului său administrarea unei injecții letale, în cazul în care suferă dureri insuportabile care nu mai pot fi controlate cu niciun tratament.

În același timp, legea permite unui medic să refuze administrarea unei astfel de injecții, dacă aceasta este împotriva convingerilor sale personale.