Canada se menține în topul celor mai dezvoltate țări

În ciuda ploii uneori torențiale, câteva mii de persoane au venit în centrul Montrealului pentru a vedea parada tradițională de Ziua Canadei. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal).

Țara frunzei de arțar a ocupat locul 9 în Human Development Index al Națiunilor Unite.

După ce ieșise din TOP 10 în 2013, Canada a reintrat pe poziția 8 în topul celor mai dezvoltate în 2014. Anul acesta s-a clasat pe poziția 9, alături de Noua Zeelandă.

Raportul întocmit de ONU clasifică țările după trei indici ai dezvoltării umane: speranţa de viaţă la naştere, accesul la educație și venitul brut pe cap de locuitor.

Norvegia, Australia și Elveția ocupă primele trei locuri în topul celor mai dezvoltate țări din lume. SUA s-a clasat pe locul 8.

De pe poziția a 9-a, Canada se poate lăuda cu o speranță de viață de 82 de ani și un venit brut per capita de 42,155$ (compensat pentru puterea de cumpărare).

România se clasează pe locul 52 în acest top, cu o speranță de viață de 74,7 ani și venit brut per capita (GNI PPP) de 18.108$.

Republica Moldova se află mult mai jos în top, pe locul 107, cu o poziție mai jos decât Botswana. Moldovenii au o speranță de viață de 71.6 ani și venit brut per capita de doar 5.223$.

1. NorvegiaNorvegia_Pub_DOM

2. Australia Australia_Opera_PUB_DOM

3. ElvețiaElvetia_PUB_DOM

4. Danemarca Danemarca_PUB_DOM

5. Olanda Olanda_PUB_DOM

6. Germania Germany_PUB_DOM

6. IrlandaIrlanda_PUB_DOM

8. SUA new-york-PUB_DOM

9. Canada Canada_PUB_DOM

9. Noua ZeelandăNoua_Zeelanda_PUB_DOM