Solidaritate cu România la Montreal

1

Imagini Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Mai bine de 50 de români s-au adunat în Place de la Roumanie în solidaritate cu victimele din Colectiv.

E duminică după-amiază, cu puțin înainte de ora 16:00. În Place de la Roumanie, în centrul Montrealului, e o singură fată îmbrăcată în negru, care pune o coroniță de flori lângă cea mare rămasă acolo de luni, când a avut loc prima întâlnire de solidaritate cu victimele incendiului de la clubul Colectiv din București.

Încet, încet, se adună tot mai multă lume. În mai puțin de o oră, câteva zeci de români umplu piața din jurului statuii lui Mihai Eminescu. Părinții își aduc copiii de mână să aprindă lumânări și să lase buchete de flori.

Citesc pe pancarte: „Învățați-vă copiii cinstea, corectitudinea și respectul. Corupția ucide. Tăcerea ucide. Lacrimi și flori. #Colectiv. Dormiți în pace. Demisia, Ciorbea! Avocatul diavolului, nu al poporului.

Într-un grup se discută aprins politică, despre securiști, revoluționari, corupți. Mai în spate, niște tineri se întreabă care mai sunt revendicările la București: „Eu am auzit că trebuie să aibă DNA-ul mai multă putere.” Un domn se plimbă printre oameni cu o farfurie cu șorici.

Lumea continuă să vină, oamenii se recunosc, de când nu te-am mai văzut, vine și Simona? (Îmi amintesc de protestele pentru Roșia Montană de acum un an și jumătate, când toată lumea ajunsese să se cunoască cu toată lumea.)

Cineva a adus două steaguri mari. Aud din stânga: „Are toată lumea versurile? Veniți mai aproape. Cântăm Deșteaptă-te române!” Se cântă imnul, apoi câțiva iau cuvântul. „Suntem peste 20.000 de români în Montreal. De ce nu au venit mai mulți?”, „Trebuie să fim solidari.”, „Jos Ciorbea!”, „Nu am venit aici ca să facem politică.”

Ce m-a impresionat cel mai mult este că Rugină (Adrian Rugină, erou din Colectiv care a murit salvând alte vieți – n.r.) a intrat înapoi în club de cinci ori. Nu o dată, să spui că a avut un impuls de moment. S-a întors de cinci ori să îi salveze pe ceilalți. Eu, din afară ce pot să fac? Nimic, organizez evenimente ca acesta. Dar sunt dispus să fac mult mai mult de atât”, spune Claudiu Scrieciu, unul dintre inițiatorii întâlnirii.

O doamnă începe să distribuie pliante pentru un alt eveniment din comunitate. Câțiva trecători se opresc curioși.

Din când în când, mai vine câte cineva, aprinde o lumânare și se oprește câteva minute în tăcere lângă statuia lui Eminescu.

Bilanțul în urma tragediei din Colectiv a ajuns astăzi la 45 de morți.

Citește și: FOTO – Lumânări pentru #colectiv la Montreal

Cei care doresc să ajute financiar victimele incendiului o pot face prin intermediul fundației Estuar din București, inclusiv prin PayPal sau prin intermediul unei campanii GoFundMe, care a adunat deja 12.510$, aici.

One Response

  1. Sorana

    Mi s-a parut un pic nelalocul lui impartitul de pliante pentru petreceri. Eram acolo totusi pentru a ne aduce omegiul celor 45 de morti si a sustine societatea romaneasca in decizia ei de a se schimba in bine, nu pentru a face reclama la evenimente mondene.