Montreal va deversa 8 miliarde de litri de ape uzate în fluviu

Montrealezii revendică accesul la apa care ne înconjoară. Organizatorii „Grand Splash” încearcă în același timp să sensibilizeze populația Montrealului asupra protejării apei fluviului. (Foto Cristian Mijea / Arhiva Știri de Montreal)

Canalizarea Montrealului se va scurge direct în fluviul Saint Laurent.

Primarul Denis Coderre a anunțat că orașul va deversa începând cu această noapte în jur de 8 miliarde de litri de apă provenind din sistemele de canalizare a orașului direct în Saint Laurent.

Conform primăriei, deversarea temporară este necesară pentru a efectua lucrări la canalul colector Sud-Vest și pentru reamenajarea punctului de deversare a zăpezii, Riverside.

Deși apa potabilă a orașului vine din fluviul Saint-Laurent, calitatea acesteia nu va fi afectată. Punctele de colectare a apei pentru uzinele de tratare se află în amonte de zona în care se va face deversarea.

Calitatea apei fluviului în aval de punctele de deversare va fi afectată în special prin prezența de materiale fecale. Activitățile de pe malurile fluviului au fost interzise în timpul deversărilor și în următoarele 48 de ore care vor urma după încheierea lucrărilor.

Denis Codere a cerut locuitorilor Montrealului să utilizeze cât mai puțină apă în zilele care urmează. El a amintit că Montrealul este responsabil pentru jumătate din apele uzate ale întregii provincii.

Conform noilor cerințe ale ministerului mediului, angajații primăriei trebuie să supravegheze constant operațiunile de deversare și să intervină în zonele în care s-ar produce acumulări.

De asemenea, orașul trebuie să preleve constant probe pentru analize, iar deversarea nu poate să dureze mai mult de 7 zile. Lucrările se vor face fără întrerupere 24 de ore din 24 începând cu ora 00:01 a nopții de marți spre miercuri.

Zona afectată de deversarea a 8 miliarde de litri de apă de canal în Saint Laurent.

Zona afectată de deversarea a 8 miliarde de litri de apă de canal în Saint Laurent.