La Maison Aube-Lumière a autorizat eutanasia

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Serviciul va fi disponibil pentru bolnavii terminali începând cu 1 februarie 2016.

Centrul de îngrijiri paliative din Sherbrooke este primul din Quebec care a făcut publică decizia de a adăuga eutanasia pe lista serviciilor oferite pacienților săi.

La ajutorul medical pentru a muri oferit de Maison Aube-Lumière vor avea acces pacienții bolnavi de cancer în stadiu terminal și pentru care durerile au devenit imposibil de controlat cu ajutorul medicației.

Élisabeth Brière, președintele Maison Aube-Lumière a declarat că ajutorul medical pentru a muri se încadrează în misiunea instituției pe care o conduce.

„Asistența medicală pentru a muri se potrivește perfect cu filozofia noastră de a pune pacientul în centrul acțiunilor noastre. De asemenea, consiliul de administrație a luat în considerare consensul social puternic, atât în parlament, cât și la nivelul provinciei”, a mai declarat Élisabeth Brière prin intermediul unui comunicat de presă.

Deși spitalele vor fi obligate începând cu 10 decembrie 2015 să ofere eutanasia celor care o cer și îndeplinesc condițiile stipulate în lege, centrele de îngrijiri paliative nu sunt obligate să o facă.

Citește și: Ce condiții trebuie întrunite înainte de a primi ajutor medical pentru a muri.

Maison Aube-Lumière este un centru de îngrijiri paliative care îngrijește bolnavi de cancer aflați ultimele trei luni de viață. Ajutorul medical pentru a muri este utilizat ca măsură excepțională pentru cei care îl cer și pentru care au fost epuizate toate mijloacele de a-i alina durerea.

Mai mulți critici, printre care și Biserica Catolică s-au pronunțat împotriva eutanasiei, mai ales în centrele de îngrijiri paliative, considerând că aceasta ar eroda însăși misiunea acestora.

Quebecul este prima provincie din Canada și singura din America de Nord care a legalizat eutanasia. Câteva state din SUA au legalizat „suicidul asistat”, în care un medic poate prepara doza letală, dar nu are voie să o administreze, administrarea fiind făcută de pacient.