Rezultatul a 4 ani de anchete anticorupție

Foto courtesy CEIC.

Aproape 300 de persoane au depus mărturie în cele 263 de zile de audiențe ale comisiei Charbonneau.

Ancheta condusă de judecătoarea France Charbonneau și-a încheiat astăzi misiunea prin prezentarea unui raport de peste 1.700 de pagini.

Concluzia raportului de patru tomuri este previzibilă pentru majoritatea celor care au urmărit mărturiile din timpul comisiei.

„Corupția în Quebec era mult mai răspândită și mult mai încetățenită decât își putea închipui cineva”, a declarat France Charbonneau.

În același timp, France Charbonneau spune că această constatare nu trebuie să descurajeze populația. Dimpotrivă, înființarea comisiei și colaborarea a numeroși martori arată că provincia este pregătită să facă totul pentru protejarea interesului public.

Ancheta a reușit dezvăluirea mai multor stratageme de coluziune și corupție orchestrate de firmele de inginerie și antreprenorii din construcții în Montreal, Laval și în alte localități din Quebec.

Mafia italiană era infiltrată în industria construcțiilor, unde controla acordarea contractelor și împiedica participarea la licitații a companiilor care lucrau cinstit.

Patru carteluri își împărțeau partea cea mai importantă a contractelor oferite de primărie în construcții, apă-canal, asfaltare și amenajare urbană. Coluziunea a dus în 2002 la contracte mai scumpe cu 30-35% în Montreal față de Toronto sau Quebec.

Inclusiv FTQ Construcțion a fost infiltrată de apropiați ai mafiei italiene și ai Hells Angels. Aceștia doreau accesul la finanțările oferite de Fonds de solidarité de la FTQ și de SOLIM, brațul imobiliar al fondului.

75% dintre membri Hells Angels, organizație care a prins rădăcini în Quebec în 1977, dețin companii, majoritatea în domeniul construcțiilor.

Companiile participante făceau donații de până la 3% din valoarea contractelor partidelor politice. Union Montréal, partidul fostului primar Gerald Tremblay, a beneficiat de cele mai multe donații de acest fel. Mulți dintre membrii Union Montréal sunt în continuare consilieri locali în echipa lui Denis Coderre.

Uriașul raport conține și 60 de recomandări pentru guvernul provincial. Dintre acestea amintim:

  • depolitizarea procesului de acordare a contractelor publice
  • protejarea celor care trag semnale de alarmă (whistleblowers)
  • acordarea de imunitate martorilor importanți care manifestă remușcări
  • interzicerea folosirii de pseudonime pentru a face donații partidelor politice
  • crearea unei comisii independente permanente care să supravegheze acordarea contractelor publice
  • revocarea licenței companiilor care dau mită

Comisia recomandă adoptarea unei legi asemănătoare cu False Claims Act (FCA) din SUA, cu ajutorul căreia statul New York a reușit să recupereze sume importante de bani deturnate din fonduri publice.

Aceasta permite oricărui cetățean care constată existența unei fraude împotriva statului să intenteze proces în numele acestuia și să primească ca recompensă între 15% și 30% din banii recuperați.

În total, comisia Charbonneau a costat Quebecul 45 de milioane de dolari. În afară de raportul prezentat astăzi, mărturiile din timpul comisiei au dat de lucru săptămânal diviziei anticorupție UPAC.