Un nou sondaj pune Partidul Liberal în frunte

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Pentru prima dată de la începutul campaniei electorale, liberalii stau bine în sondaje.

NDP-ul pierde momentum în toată Canada. În Quebec, dezbaterile legate de niqab au dăunat partidului condus de Mulcair și au resuscitat Bloc Québécois, care fragmentează votul.

Liberalii lui Justin Trudeau au reușit să profite de votul împărțit mai mult decât conservatorii și au urcat în topul preferințelor alegătorilor, arată rezultatele unui sondaj Leger Marketing comandat de TVA/Le Devoir.

Dacă alegerile ar avea loc mâine, liberalii ar fi votați de 32% dintre cei intervievați. Conservatorii vin pe poziția a doua cu 30% dintre voturi, în timp ce NDP ar culege doar 26% din intențiile de vot.  Verzii ar fi votați de 18% dintre cei care au răspuns sondajului Leger.

 

Deși liberalii sunt pe primul loc în intențiile de vot, conservatorii sunt cei care ar lua cele mai multe locuri în parlament, formând astfel un guvern minoritar. Conservatorii ar fi urmați de liberali și de NDP cu 119, 117, respectiv 87 de locuri. Partidul lui Gilles Duceppe ar ocupa 14 locuri, iar ecologiștii unul singur.

Sondajul Leger Marketing a fost realizat pe un eșantion de 2 107 de persoane în perioada 28-30 septembrie. Rezultatele au fost ponderate pentru a reflecta distribuția populației canadiene și au o marjă de eroare de +/- 2,1%.