Montreal de weekend


Toamna sunt programate și festivalurile de film.

Dacă e să ne luăm după cei de la Environment Canada, ploaia începe sâmbătă noaptea, deci avem măcar o zi frumoasă (deși un pic rece, la 11ºC) în weekend. Dar mai bine poftiți o nouă piesă de toamnă și să-ncepem.

Cel mai probabil vor cădea frunzele în curând, așa că last call la plimbări de toamnă. Merită, chiar dacă urcați numai pe Mont Royal. Are 15km de poteci și arată minunat. Doar e făcut de același arhitect care a proiectat Central Park din New York. Fix atâta de fain e:

Duminică începe Festivalul Filmului Românesc organizat de asociația Rocade la Centrul Segal. La ora 16:45 va fi proiectat filmul „Dacă bobul nu moare”, în regia lui Siniša Dragin, iar la 18:45 va începe „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, regizat de Toma Enache.

Avem, de altfel trei festivaluri de film paralele: românesc, brazilian și SPASM. Ultimul este dedicat filmului ciudat francofon.

Vânătorii de chilipiruri nu trebuie să rateze licitația publică din Longueuil cu ce a confiscat sau are în surplus primăria. Mașini, biciclete, și alte active vor fi scoase la licitație începând cu ora 9 la atelierele municipale.

Rămânem tot în zona shopping-ului: aproape 150 de designeri din Quebec își expun și vând colecțiile la Marché Bonsecours. O mulțime de eșantioane scoase la vânzare la prețuri reduse (50%-80%).

Muzeul feroviar din Saint Constant s-a gătit de Halloween. Pânzele de păianjen au acoperit trenurile; pe undeva se ascunde un păianjen uriaș. Nu e ieftin, însă: 18$ adulți, 11$ elevi, 9$ copii sub 13 ani.

Trecând la lucruri mai serioase, nu ratați Expo Habitation la Stadionul Olimpic. Puteți compara prețuri de case și apartamente, servicii de renovare și design, mobilă, băi și bucătării. Vor fi expuse și 10 case din categoria micro, pentru minimaliști. Intrarea e 15$ (6$ pentru copii).

Pentru pasionații de viniluri avem una bucată Salon du disque. Sâmbătă puteți găsi plăci, cd-uri, casete, afișe noi și second hand. Intrarea e 5$ începând cu ora 10. Cei care vor să intre primii plătesc 12$ și sunt primiți de la ora 8:30.

Dacă nu mai știți unde să plecați în vacanță, 400 de expozanți vă așteaptă la Salon tourisme voyages (Place Bonaventure). Intrare e 13$.

De căutați deja cadouri pentru Moș Nicolae, treceți duminică pe la ToyCon, un târg de jucării care se va desfășura la Courtyard Marriott, aproape de Ikea.

Avem hockey și vineri, și sâmbătă, în amândouă zilele de la ora 19:00. Primul meci este împotriva Buffalo Sabres, iar cel de sâmbătă împotriva orașului rival, Toronto. După șapte meciuri, The Habs sunt neînvinși!

Și pentru cei care vor să vadă alte filme decât cele din cadrul festivalurilor de mai sus, astea au intrat în această săptămână în cinematografe: