Cu două zile înainte de alegeri, Liberalii conduc în sondaje

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Rămâne de văzut dacă partidul conservator al lui Harper va reuși să recupereze.

Dacă ar avea loc alegeri federale astăzi, 38% din voturi ar merge către Partidul Liberal condus de Justin Trudeau.

Conservatorii lui Stephen Harper ar lua 30% din voturi, iar NDP-ul condus de Thomas Mulcair – 22%, arată un sondaj realizat online de Léger Marketing pentru Le Devoir/ JdM între 13 și 16 octombrie.

Bloc Quebecois (Gilles Duceppe) ar primi 6% din voturi, iar Verzii conduși de Elizabeth May – 4%.

Liberalii continuă astfel să câștige teren în intențiile de vot ale canadienilor, în defavoarea NDP-ului. Conservatorii stagnează.

Aproape o treime dintre canadieni (32%) spun că partidul care reprezintă cel mai bine ideea de schimbare este Partidul Liberal. Procentul este ușor mai scăzut în Quebec (27%).

Întrebați care dintre liderii partidelor politice ar fi cel mai bun premier al Canadei, cei mai mulți canadieni îl desemnează pe Justin Trudeau (29%), urmat de Stephen Harper (23%) și de Thomas Mulcair (19%).

Întrebați dacă Trudeau este pregătit să conducă guvernul, 42% din respondenți au răspuns afirmativ.

Bătălia nu s-a încheiat însă: 30% dintre cei intervievați au răspuns că pot să se răzgândească.

Pe primul loc și în Quebec

Liberalii domină și în Quebec, unde au 31% din intențiile de vot, urmați la distanță de NDP (25%), Bloc Quebecois (23%) și Conservatori (20%).

Cu toate acestea, când vine vorba de cel mai bun ministru pentru Canada, alegătorii din Quebec îl pun pe primul loc pe Thomas Mulcair (cu 27%), urmat de Trudeau cu 23%.

Sondajul a fost realizat online între 13 și 16 octombrie pe un eșantion de 2.086 de canadieni, dintre care 996 în Quebec. Marja de eroare este de 2,1%.