Cei 1% dețin jumătate din averea globală

În plus, în SUA trăiesc mai mulți săraci decât în China, când vine vorba de avere.

Un studiu Credit Suisse publicat astăzi confirmă informațiile publicate de OXFAM în prima lună a acestui an: cei mai bogați 1% din populația planetei dețin jumătate din averea globală de pe pământ.

Printre noi trăiesc 120.000 de oameni considerați ultra-bogați. Aceștia dețin averi mai mari de 50 de milioane de dolari.

Urmează apoi 34 de milioane de oameni care dețin active în valoare de cel puțin un milion de dolari.

Dintre „ultra-bogați”, 3% au ales Canada ca reședință. De asemenea, înregistrăm o proporție mai mică a populației care să dețină active cu valoare mai mică de 10.000$.

Surpriza vine din partea Chinei. Țara de la răsărit se clasează pe locul doi mondial când vine vorba de „ultra-bogați”, imediat după SUA. Canada se află pe locul nouă.

Screen Shot 2015-10-14 at 13.46.56

China deține în acest moment 10% din toată bogăția planetei, deși reprezintă 5% din populație. De asemenea, clasa de mijloc a Chinei este, pentru prima oară, cea mai mare din lume.

milioane adulți

milioane adulți

Cât de bogați suntem după ce scădem datoriile?

Și mai surprinzătoare este afirmația Credit Suisse conform căreia există mai mulți săraci în America decât în China, chiar dacă nivelul de trai al americanilor este mult mai ridicat decât cel al chinezilor.

Credit Suisse a ajuns la această concluzie după ce a scăzut datoriile din averea americanilor. Astfel, dacă nu ar avea datorii, o persoană are nevoie de doar 3.210$ pentru a se afla în jumătatea de sus a celor mai bogați pământeni.

Pentru a ajunge între cei mai bogați 10% dintre oameni este nevoie de doar 68.800$. Pentru a ajunge între cei mai bogați 1% este nevoie de minim 759.900$ și nicio datorie.

Per total, jumătatea de jos a populației deține mai puțin de 1% din toată bogăția planetei, în timp ce 10% dintre cei mai bogați dețin 87.7% din aceasta.

Dintre bogătași, cei 1% „ultra” dețin nu mai puțin de 50% din toată averea de pe pământ.