Ce șanse au candidații români la alegerile federale

Candidații români din regiunea Montrealului la alegerile federale.

În cursa pentru parlamentul Canadei sunt înscriși și patru români.

Singurul candidat român la alegerile federale care a fost deja membru în parlament este Corneliu Chișu, candidatul conservatorilor în Pickering—Uxbridge, Ontario.

Pentru ceilalți trei, experiența este nouă. Majoritatea candidaților români sunt înscriși în cursă de partea Partidului Conservator. Doar Adriana Dudas candidează pentru Partidul Liberal în Repentigny.

Daniela Chivu și Gabriel Purcăruș sunt candidații Partidului Conservator în Dorval—Lachine—LaSalle, respectiv în Alfred-Pellan, Laval.

Cu excepția regiunii orașului Quebec, în istoria recentă, provincia francofonă nu a fost deloc cucerită de platforma conservatorilor. Montrealul i-a iubit chiar mai puțin decât restul provinciei.

Dar să vedem dacă cei patru au șanse să fie aleși sau, cu excepția lui Chișu care a câștigat o dată pentru conservatori, sunt desemnați candidați doar pentru ca partidele să poată bifa la capitolul „being inclusive”.

Daniela Chivu, Dorval—Lachine—LaSalle

Chivu

Deși circumscripția în care candidează Daniela Chivu este nou creată, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor din vechile circumscripții electorale, imaginea este clară. Liberalii au dominat puternic în trecut. Ultimele alegeri au adus și în această zonă valul portocaliu, însă liberalii dau semne de revenire. Conservatorii nu au avut niciodată succes în această parte a Montrealului.

Adriana Dudas, Repentigny

Dudas

Istoric, Repentigny este o circumscripție care votează cu Bloc Québécois. Valul portocaliu a ajuns și aici în 2011. Din nefericire pentru Adriana Dudas, liberalii nu au avut în ultima vreme rezultate bune în orașul vecin cu Montrealul. Scaunul va fi disputat de NDP și BQ, cu șanse mari să rămână portocaliu.

Gabriel Purcăruș, Alfred-Pellan, Laval

Purcarus-1

Circumscripția sa a fost o fortăreață a Bloc Québécois din 2004 până în 2011, când NDP-ul a reușit să câștige cu 42% din voturi, în timp ce candidatul Bloc a adunat 23%. Conservatorii nu au reușit niciodată să adune aici mai mult de 18% dintre voturi. Șansele ca Gabriel Purcăruș să ajungă membru în parlament sunt extrem de mici.

Corneliu Chișu, Pickering—Uxbridge, OntarioChisuCorneliu_CPC

Românul a reușit să smulgă în 2011 circumscripția Pickering—Scarborough East din brațele liberalilor care au reprezentat-o timp de trei mandate. Diferența dintre el și liberali a fost de numai 2,53%.

Acum va candida într-o circumscripție nou creată împotriva consilierului local Jennifer O’Connell, care candidează pentru liberali. Bătălia nu va fi ușoară, iar estimările dau liberalii drept câștigători.


Altfel, mergeți luni la vot! Chiar dacă nu vi se pare, votul contează. Demonstrația a făcut-o recent Alberta și în 2011 Quebecul, când BQ a fost aproape eliminat din parlament în favoarea NDP-ului.