Bombardier pierde 5 miliarde, primește 1 miliard de la guvern

Foto courtesy Bombardier.

Guvernul Couillard sare în ajutorul companiei montrealeze cu 1 miliard USD.

După ce a anunțat o nouă pierdere de 4,9 miliarde USD, compania Bombardier va primi de la guvernul provincial un miliard de dolari americani.

Ajutorul vine sub forma unei „investiții strategice” într-o nouă companie care va deține activele seriei de avioane aflată în dezvoltare, C-Series. Quebecul va avea o participare de 49,5% în noua societate.

Investiția va fi administrată de Investissement Québec. Guvernul va vărsa 500 de milioane de USD în data de 1 aprilie, urmând să achite restul pe 30 iunie, 2016.

Contribuția Bombardier la noua societate din care va deține 50,5% va consta în transferul a 1.700 de angajați, a contractelor de achiziție pentru C-Series, a unor active și a tuturor patentelor necesare pentru dezvoltarea avioanelor CS100 și CS300.

Bombardier s-a angajat de asemenea să mențină atât sediul social al companiei nou înființate, cât și activitățile de fabricare și proiectare a celor două modele de avioane în Quebec pentru următorii 20 de ani.

Compania avea la sfârșitul lunii septembrie, 2014, 177 de comenzi pentru avioane din seria C, însă nu a livrat până acum niciun aparat. În topul comenzilor se află americanii de la Republic Airways (40 de aparate), urmați de rușii de la Ilyushin (32 de aparate) și nemții de la Lufthansa, cea mai mare companie aviatică din lume (30 de aparate).

Contractul pentru 32 de aparate cu compania rusească Ilyushin este în acest moment în așteptare din cauza sancțiunilor inpuse Rusiei de către Canada.