Salarii mărite pentru guvernanți, austeritate pentru restul

Guvernanții vor să-și mărească zdravăn salariile.

Sub pretextul abolirii plăților compensatorii pe care le primesc aleșii când părăsesc viața politică, guvernul Couillard va introduce un proiect de lege care va mări salariile guvernanților.

Jean-Marc Fournier a cerut joi dimineață în parlament introducerea de urgență a unui proiect de lege care să abolească „alocația de tranziție” și să adopte recomandările făcute în raportul comisiei independente L’Heureux-Dubé.

Conform acestui raport, parlamentarii și-ar vedea salariile de bază mărite de la 90,000$ la 136,000$ pe an. La acestea se adaugă diferite sporuri în funcție de poziția din parlament (șeful opoziție -176.813$, leader parlamentar – 170.000$ etc) în timp ce miniștri ar primi 217,000$ pe an față de 154,000$, cât primesc acum.

Nici primul ministru nu a fost lăsat de izbeliște. Acesta și-ar vedea salariul anual mărit de la 186,000$ la 272,000$, o sumă „modestă” pentru un job care ar câștiga în privat în jur de 4 milioane de dolari pe an, susține comisia.

Măririle salariale nu ar afecta în niciun fel masa salarială a guvernului. Ba chiar, datorită eliminării „alocației de tranziție”, ar fi făcute economii de 400.000$, a declarat Fournier în Adunarea Națională.

Alocația de tranziție, în valoare de 150.000$ va rămâne în vigoare pentru cei care părăsesc viața politică din motive de sănătate sau familiale.

Salariile mărite ar intra în vigoare după următoarele alegeri parlamentare.