Prognoză: Cu cât vor crește salariile în 2016

Foto courtesy Gavin Schaefer

Creșterile salariale abia vor acoperi inflația.

Salariile angajaților canadieni vor crește cu 2,8% în 2016, potrivit studiului salarial anual 2015/2016 Canada Compensation Planning Survey realizat de compania de consultanță în resurse umane Mercer.

Angajatorii dau vina pe economie pentru previziunile conservatoare de creștere salarială. Aproape 62% din companiile intervievate de Mercer au spus că evoluția salarială este influență în primul rând de contextul economic dificil din Canada. În consecință, bugetele salariale bat pasul pe loc, iar creșterea medie a salariului de bază va fi de doar 2,8% anul viitor, spun angajatorii.

Creșterile salariale și așa modeste vor fi practic anulate de inflație. Dacă luăm în considerare inflația, care va fi de 2%, potrivit prognozelor Băncii Centrale a Canadei, salariile de bază vor creșe doar cu 0,8%.

Angajații din companiile de tehnologie (3%) și energie (2,9%) vor avea printre cele mai mari creșteri salariale, în timp ce băncile vor fi cele mai zgârcite la anul, cu creșteri salariale medii de 2,6%.

Tot mai îndatorați

Salariul mediu brut în Canada era de 943$ pe săptămână la sfârșitul lui 2014, potrivit Statistics Canada.

Pe de altă parte, gradul de îndatorare al canadienilor a ajuns la sfârșitul lunii iunie la 164,6%, un maxim istoric, potrivit unui raport publicat vineri de institutul de statistică.

Deși salariile nu vor crește spectaculos la anul, 84% din angajatori își propun să își recompenseze angajații prin intermediul beneficiilor pe termen scurt, precum bonusurile anuale de performanță, se mai arată în studiul Mercer.