Canada, pe locul 5 în topul țărilor în care e bine să îmbătrânești

Vecinii de la sud s-au clasat pe locul 9 în topul Global Age Watch Index 2015.

Canada s-a clasat pe locul cinci într-un top care măsoară calitatea vieții a persoanelor care au depășit vârsta de 60 de ani în 96 de țări.

Cele trei țări care ne-au luat-o înainte sunt, deloc surprinzător, Elveția (1), Norvegia (2), Suedia (3) și Germania (4). Pe ultimele trei locuri se clasează Malawi, Mozambic și Afganistan. Fâșia Gaza nu lipsește nici în acest an din coada listei.

Speranța de viață, acoperirea diferitelor sisteme de pensii, accesul la transportul în comun și rata sărăciei sunt câteva dintre cele 13 aspecte analizate de Global Age Watch Index pentru întocmirea acestui top.

Global Age Watch subliniază faptul că 97,7% dintre pensionarii canadieni primesc o pensie. Speranța de viață a unui canadian este de 85 de ani. Dintre aceștia canadienii trăiesc în medie 78,3 de ani fără a avea probleme serioase de sănătate.

Canada_

Pensionarii canadieni sunt mulțumiți de libertatea de care se bucură (93%) și de corectitudinea societății (94%), dar înregistrează un nivel de satisfacție scăzut legat de transportul în comun, cu numai 56% dintre pensionari mulțumiți.

În 2014, 22,3% dintre canadieni împliniseră 60 de ani. Global Age Watch estimează că acest procent va crește la 32,5 până în anul 2050.

România se află pe locul 45 în acest top, în scădere de pe locul 41 de anul trecut.  Este o poziție de mijloc, aproape de Italia (37) și mai bine decât Bulgaria (49), Republica Moldova (77) sau Rusia (65).

Speranța de viață în România este mai mică decât în Canada cu 5 ani de zile. În medie, un român care a împlinit 60 de ani se poate aștepta să mai trăiască 15 ani fără probleme serioase de sănătate.

Până în anul 2050, 36,4% din populația României va avea peste 60 de ani. Doar 75% dintre românii care au împlinit 50 de ani spun că au rude sau prieteni pe care pot conta dacă dau de necaz. Surprinzător, procentul este de 94% în Canada.

Romania_Pensie