Canada, oficial în recesiune

Cifrele Statistics Canada arată că țara s-a aflat în recesiune tehnică în prima jumătate a anului.

Economia canadiană s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv al anului 2015, definiția tehnică a recesiunii.

După ce a înregistrat o scădere de 0,8% în primul trimestru al anului, PIB-ul canadian a scăzut din nou în trimestrul al doilea cu 0,5%. În acest timp, economia vecinilor de la sud a crescut cu 3,7%.

Industria minieră, cea a petrolului și a gazelor naturale au înregistrat o scădere importantă, de 4.5%. Activitățile auxiliare industriei petrolului și a gazelor naturale au scăzut cu 18%.

Evoluția negativă a economiei canadiene este provocată în principal de scăderea prețului la petrol.

O veste bună ar fi faptul că, după cinci luni de scădere, PIB-ul canadian a crescut sensibil în luna iunie (0,5%), față de luna mai.

Cum era de așteptat, conservatorii încearcă să minimizeze importanța scăderii produsului intern brut. Conform acestora, economia Canadei ar fi în formă bună, singurul sector care înregistrează pierderi ar fi cel energetic.

În același timp, opoziția acuză partidul condus de Harper că și-a bazat politica economică din ultimii ani numai pe industria petrolieră din Alberta.

Banca Centrală a declarat încă din luna iulie că economia Canadei înregistrează o „contracție ușoară” și a redus dobânda cheie la 0,5%.