9/11 – Cinci români și-au pierdut viața în atentatele WTC

Foto: Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Cascada plânge neîntrerupt, un omagiu solemn și potrivit pentru cei care au pierit în atentatele din 2001.

New York-ul tace. Turiștii tac. Tac și americanii gălăgioși. Nu se mai aude nici șantierul care construiește noul Word Trade Center. Se aude doar apa. E liniște ca-ntr-un cimitir.

2.750 de oameni și-au găsit moartea aici, în direct la TV. Aproape jumătate dintre ei sunt așezați în stânca aflată la baza memorialului.

Din loc în loc apare câte o floare așezată în dreptul celui drag. Din când în când, câte o mână mângâie literele săpate în marmură. Ca newyorkez nu e greu să ai un prieten sau o rudă care și-a găsit aici sfârșitul.

Cel puțin cinci români și-au văzut destinele întrerupte in The Big City. Au apucat oare Alexandru (34) și Corina Stan (31) să-și mai spună o vorbă înainte să se piardă în haos? Lucrau pentru aceeași companie, Cantor Fitzgerald, cea care a pierdut 658 de angajați într-o singură zi.

Victie_World_Trade_Center

Și colegul lor, Eugen Gabriel Lazăr de numai 27 de ani, a pierit atunci. Iosua Poptean (37) era angajat la o companie de construcții. Ana Fosteris de 58 de ani lucra pentru AON Corp, companie care a pierdut 175 de angajați.

Toți sunt așezați în piatra de sub New York. E liniște acum, focul e stins, praful s-a așezat de mult. În locul turnurilor stă acum unul dintre cele mai frumoase monumente comemorative din lume.

Cercul ce închide cu o jumătate de român. Designul memorialului, ales din 5.201 de propuneri, a fost gândit de arhitectul Michael Arad. Tatăl său, Moshe Arad s-a născut în România în 1934 și a ajuns ambasador al Israelului în Mexic și SUA.

Peste 12 milioane de oameni au pășit din 2011 în cel mai vizitat cimitir din lume.