3,6 milioane pentru WC-uri publice

WC public transparent instalat în cadrul festivalului Just Pour Rire, 2014.
Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Vor fi instalate 12 toalete publice în centrul Montrealului.

Primăria arondismentului Ville-Marie a aprobat în ședința de joi, 3 septembrie, bugetul pentru 12 toalete publice dotate cu sisteme de auto-curățare.

Pentru achiziționarea și instalarea acestora, Montreal va aloca de la buget în următorii trei ani câte 1,2 milioane de dolari pe an.

Astfel, prețul pentru  achiziționarea și instalarea unei singure toalete publice cu curățare automată se ridică 300.000$, fără să ținem cont de obișnuitele depășiri de buget.

Cele 12 toalete publice bugetate de consiliul arondismentului Ville-Marie vor fi primele toalete construite în spațiu public în ultimii 80 de ani.

Primele toalete publice și-au făcut apariția în Montreal în anii 30. În Paris se numeau vespasiene (de la împăratul roman Vespasian care le-a instalat pentru prima oară), dar montrealezii le-au numit camillienne, după numele primarului Camilien Houde, cel care le-a construit într-un efort de a reduce șomajul în timpul crizei economice.

A apărut apoi primarul Jean Drapeau, un ultra-catolic, care le-a închis pe toate pentru a descuraja adunările în spațiul public, lucru considerat de el suspect.

Tot Jean Drapeau este responsabil de distrugerea florei de pe Mont Royal, când într-o încercare de a opri oameni de la a face sex pe munte, a ordonat curățarea pădurii de orice vegetație în afară de copaci.