13 filme românești pe marele ecran

Foto: Știri de Montreal.

11 zile de film românesc în Cartierul Latin din Montreal.

Cinémathèque québécoise, în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei din România propune iubitorilor de film începând de joi, 24 septembrie o serie de pelicule clasice românești.

Filmele din cadrul seriei „România văzută prin filmele ei” au fost alese de Monica Haim și încearcă să urmărească transformarea cinematografiei românești din ultimii 20 de ani.

Cele 13 filme au câștigat opt premii importante și nenumărate altele în circuitul de festivaluri de film din lume. Dintre acestea, „Polițist, adjectiv” a câștigat „Un Certain Regard” la Cannes, în timp ce „Poziția copilului” i-a adus lui Călin Netzer Ursul de aur la Berlin.

Radu Muntean primește un loc de cinste în selecția făcută de Monica Haim. Regizorul remarcabilului film „Marți după Crăciun” este prezent cu nu mai puțin de 4 filme.

Mai multe filme au fost digitizate și subtitrate în franceză de către Centrul Național al Cinematografiei din România special pentru această ocazie.

Biletele costă 10$ pentru adulți și un dolar mai puțin pentru studenți și pensionari. Gratuit pentru cei mai tineri de 16 ani.

Iată trailerele în ordinea în care vor fi proiectate și programul seriei „România văzută prin filmele ei”: