Trăim în una din cele mai libere țări din lume

În ciuda ploii uneori torențiale, câteva mii de persoane au venit în centrul Montrealului pentru a vedea parada tradițională de Ziua Canadei. (Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal).

Canada este printre primele cele mai libere 10 țări din lume.

Nu este nicio surpriză pentru nimeni, Canada ocupă locul 6 în lume în Indexul Libertății Umane, realizat de Fraser Institute, un think-tank canadian cu sediul în Vancouver.

Pe primul loc se află Hong Kong, urmat de Elveția, Finlanda, Danemarca și Noua Zeelandă. SUA nu intră în top 10, clasându-se pe locul 20.

Tari_Libere

Nici acasă nu stăm foarte rău. România apare în top pe locul 32 din cele 152 de țări analizate, după țări precum Chile sau Cehia, dar surclasează Ungaria, Bulgaria și Spania.

Indexul Libertății Umane măsoară libertatea, înțeleasă ca absența constrângerii coercitive, și ia în considerare 76 de factori, printre care supremația legii, siguranța, libertatea de mișcare, libertatea de exprimare, religioasă, de asociere, societatea civilă, sistemul legal, accesul la surse de informare din exteriorul țării, relațiile de același sex etc.

Chiar și așa, Canada se află pe locul 18 în lume în funcție de libertatea presei, potrivit Reporteri fără frontiere. Un studiu de anul trecut care a analizat libertatea presei în Quebec a arătat că șapte jurnaliști din zece au simțit constrângeri de ordin economic sau corporativ în timp ce își făceau meseria.

Autorii studiului Fraser Institute au remarcat că libertatea joacă un rol determinant în bunăstarea oamenilor. Astfel, în țările cele mai libere se înregistrează și venituri semnificativ mai ridicate.

Pe ultimul locuri se află Iranul, Republica Democrată Congo și Myanmar (Burma).

Tari

human-freedom-index-preliminary-report.pdf-Sri Lanka ranks 122nd out of 152 countries in Human Freedom Inde…