Conservatorii lui Harper, ultimii în sondaje

Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Forum Research: NDP în topul preferințelor alegătorilor canadieni.

Thomas Mulcair are de ce să fie bucuros. Un sondaj de opinie îi clasează pe conservatori pe ultimul loc între cele trei partide importante din Canada.

Conform sondajului realizat de Forum Research pentru cotidianul Toronto Star, dacă ar avea alegeri astăzi, NDP ar obține 40% din voturi în Canada. Aceasta le-ar putea aduce democraților o majoritate parlamentară. NDP ar obține astfel majoritatea și 174 de locuri în Parlament, spun realizatorii sondajului.

În plus, partidul condus de Harper nu ar mai ocupa nici măcar poziția a doua în preferințele alegătorilor. Liberalii lui Justin Trudeau ar primi 30% din voturi. Conservatorii rămân în preferințele a doar 23% dintre alegători.

Acest lucru se întâmplă datorită popularității pe care o are NDP-ul în provinciile populate, precum Quebec și Ontario.

Thomas Mulcair este văzut ca fiind cea mai bună alegere pentru postul de premier de 32% din cei intervievați. Justin Trudeau și Stephen Harper urmează cu câte 22%.

Într-un sondaj efectuat săptămâna trecută de Leger Marketing pentru La Presse, NDP s-a aflat în preferințele a 47% dintre cei intervievați. Viitorul Bloc Québécois nu arată deloc bine.

 

Sondajul Forum Research a fost realizat pe un eșantion de 1.440 de persoane în perioada 23-24 august. Rezultatele au fost ponderate pentru a reflecta distribuția populației canadiene și au o marjă de eroare de +/- 3%.