TOP – Orașe scumpe din Canada

Centrul Vancouverului la apus. Foto courtesy Magnus Larsson (CC)

Montreal, din nou pe locul trei într-un clasament al celor mai scumpe orașe canadiene.

Cum știam deja, Vancouver (locul 119 în lume) este cele mai scump oraș din Canada, potrivit unui studiu Mercer care ierarhizează 207 orașe din lume în funcție de costul vieții pentru expați. Toronto (126 în lume) se află pe locul doi, urmat de Montreal (140) și de Calgary (146).

În Ottawa (162 în lume) este cel mai ieftin dintre cele cinci orașe canadiene prezente în studiu. Comparat cu restul planetei, orașele din Canada se află pe la mijlocul clasamentului.

Niciun oraș canadian nu a intrat în top 10 mondial al celor mai scumpe orașe. Cel mai scump oraș de pe continentul american este New York, care ocupă locul 16 mondial.

Deși Mercer face clasamentul celor mai scumpe orașe pentru expați, iar topul este un instrument de analiză folosit mai ales de către multinaționale, studiul este un indicator reprezentativ pentru costul vieții din orașele respective. Pentru a realiza clasamentul celor 211 orașe, Mercer a comparat costul a peste 200 de produse și servicii, printre care chirie, transport, mâncare și îmbrăcăminte.

Curios, Luanda (Angola) este cel mai scump oraș din lume pentru expați și asta din cauza prețurilor foarte mari la produse importate și pentru locuințe în zone sigure.

Alte orașe aflate în top 10 sunt Shanghai (6), Beijing (7), și Seoul (8) în Asia, Berna (9); și N’Djamena – Chad (10). Cele mai ieftine orașe, conform studiului Mercer, sunt Bishkek – Kyrgyzstan (207), Windhoek – Namibia(206) și Karachi – Pakistan (205).

Bucureștiul se află pe locul 178, mai ieftin decât orașele canadiene dar mai scump decât Kiev-ul, Belgradul sau Sofia.

Topul celor mai scumpe orașe canadiene

1. Vancouver (119 mondial)
2. Toronto (126 mondial)
3. Montreal (140 mondial)
4. Calgary (146 mondial)
5. Ottawa (162 mondial)

Topul Mercer poate fi consultat aici.