Moving Day în Montreal – anii 30

Imagini courtesy Musee McCord și BAnQ.

Tradiția Moving Day în Montreal datează din anii 1750.

Vă mai amintiți cât de ciudată vi se părea „Journee de demenagement” când ați sosit în Montreal?  Ziua mutatului este o tradiție care a început în anul 1750 și a fost introdusă de primăria Montrealului. Până în 1973 aceasta se întâmpla de 1 mai.

Edilii au introdus regula pentru a nu mai permite proprietarilor să evacueze chiriașii rău platnici în mijlocul iernii. Din acest motiv, odată cu venirea primăverii o mulțime de chiriași erau aruncați în stradă și erau nevoiți să își caute alte locuințe.

În 1973 ziua a fost mutată de 1 iulie, de Canada Day. Astfel copiii nu mai erau nevoiți să schimbe școala în timpul anului  școlar, iar părinții nu pierdeau banii pe o zi de muncă.

Deși nu mai este de mult o cerință legală, Montreal a păstrat tradiția Moving Day până în zilele noastre. Și nu, nu este o conspirație împotriva Zilei Canadei.

Dacă ați fost nevoiți să vă mutați ieri pe ploaie sau dacă ați ajutat la cărat canapele ude și vi s-a părut extrem de greu și enervant, iată cum arăta Moving Day în anii ’30.