Femeie în Canada: în Quebec e cel mai bine

Foto Cristian Mijea / Arhiva Știri de Montreal

Grădinițele subvenționate de guvernul din Quebec duc la un mai bun echilibru între viața profesională și cea personală a femeilor.

Femeile din orașele mari din provincia Quebec o duc cel mai bine la capitolul inegalitate dintre sexe, arată un nou studiu publicat astăzi de Centrul Canadian pentru Politici Alternative.

Trei orașe din provincia francofonă, Gatineau, Quebec City și Montreal se află în topul 10 al orașelor canadiene. Orașul nostru ocupă locul 9 în topul orașelor în care nivelul inegalității între sexe este cel mai redus.

Quebecul se clasează mai bine decât celelalte provincii datorită politicilor provinciale care adresează echilibrul dintre viața profesională și cea de familie a femeilor, cum ar fi grădinițele la prețuri abordabile.

Montrealul raportează un nivel mai ridicat al violenței domestice decât media canadiană. Stăm mai prost decât media canadiană și la procentul de femei care au fost la control pentru depistarea cancerului cervical (unul din criteriile alese de autorii studiului). Acestea sunt motivele pentru care orașul nostru se clasează doar pe poziția a 9-a.

Screen Shot 2015-07-15 at 14.13.06

La coada studiului se află orașele în care industriile dominate de bărbați sunt cele mai întâlnite. Edmonton, Calgary și Kitchener-Cambridge-Waterloo ocupă ultimele poziții în acest top.

1. Victoria10. Oshawa19. Sherbrooke
2. Gatineau11. Ottawa20. Hamilton
3. Quebec City12. Toronto21. Saskatoon
4. Abbotsford-Mission13. Kelowna22. Windsor
5. Halifax14. Regina23. Calgary
6. London15. St. John’s24. Edmonton
7. Vancouver16. St. Catharines-Niagara25. Kitchener-Cambridge-Waterloo
8. Barrie17. Kingston
9. Montreal18. Winnipeg

Cercetătorii au comparat principalele 25 de orașe din Canada pentru a vedea în ce măsură au femeile acces la securitate economică, la poziții de management, cât de în siguranță se pot simți și care este accesul femeilor la educație.

Autoarea studiului, Kate McInturff, este de părere că există în continuare inegalitate între femei și bărbați, mai ales când vine vorba de remunerație și siguranța personală.

Best and Worst Places to Be a Woman 2015