Curtea de apel – canadienii care nu au locuit în țară în ultimii cinci ani nu au drept de vot

1
Foto courtesy Elections Canada.

Au drept de vot cetățenii canadieni care au locuit mai mult de cinci ani în afara țării? Curtea de apel din Ontario este de părere că nu.

Decizia în acest caz care s-a plimbat de mai mulți ani în tribunale afectează 4% dintre canadienii care au împlinit 18 ani, adică 1,4 milioane de persoane.

În justificarea deciziei de a nu lăsa canadienii care locuiesc de mai mult de cinci ani în afara Canadei să voteze, cei doi judecători au declarat că legea respectă principiile democratice și „contractul social” reprezentat de vot.

Judecătorul George Strathy a notat că sistemul canadian se bazează pe reprezentare geografică bine definită. Rezidenții dintr-o regiune își votează un membru în parlament care îi reprezintă, vorbește în numele lor și servește interesele comunității care l-a ales. Acesta reprezintă „contractul social” prin care sunt votate legile.

„A permite unui canadian care locuiește în afara țării să voteze ar însemna a-l lăsa pe acesta să voteze legi care afectează zilnic rezidenții canadieni dar care nu au niciun efect sau au un efect minim asupra lui”, a declarat judecătorul George Strathy.

Procesul a fost intentat de doi canadieni, Gillian Frank și Jamie Duong, care locuiesc de multă vreme în afara Canadei. Ei nu au deschis un proces la Curtea Superioară din Ontario, susținând că articolul din Canada Elections Act care le interzice dreptul la vot ar fi neconsituțional.

Cei doi, care lucrează și trăiesc în statul New York au câștigat într-o primă instanță, dar au pierdut apelul la Curtea de Apel a provinciei. Gillian Frank și Jamie Duong și-au declarat intenția de a se muta în Canada în cazul în care își vor găsi un job adecvat.

Precizăm că cetățenii canadieni care lucrează pentru armată sau pentru organizații internaționale (ONU, UNICEF), diplomații și familiile acestora au drept de vot chiar dacă nu au locuit în țară în ultimii cinci ani.

One Response

  1. Clau

    Nu-i aceeasi situatie. Pe romanii plecati ii afecteaza mai mult legile din tara intrucat unii mai avem proprietati pe acolo, platim impozite pe ele si trimitem bani parintilor care nu se descurca din pensia mizera pe care o au.