Bank of Canada reduce din nou dobânda cheie

Economia Canadei se află în recesiune tehnică.

Dacă ultima reducere a dobânzii cheie a venit ca o surpriză pentru analiști și pentru băncile comerciale, de această dată mișcarea băncii centrale canadiene era prevăzută de toată lumea.

Stephen Poloz, guvernatorul Bank of Canada, a anunțat în această dimineață scăderea dobânzii cheie de la 0,75% la 0,5%.

Prețul petrolului și exporturile mai mici decât așteptările sunt motivul principal al acestei măsuri.  Stephen Poloz a declarat că nu știe de ce au scăzut exporturile la produse canadiene altele decât cele de resurse naturale.

Guvernatorul a evitat cuvântul „recesiune”, dar a recunoscut o contractare economică în primele două trimestre ale anului 2015. El a preferat să folosească termenul de „contracție ușoară”.

Conform definiției recesiunii economice, aceasta înseamnă două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, lucru care s-a întâmplat în Canada.

Stephen Poloz a mai spus că a luat în considerare o eventuală creștere a îndatorării populației, dar că nu consideră că aceasta ar adăuga un risc semnificativ în economia canadiană.

Guvernatorul Bank of Canada și-a încheiat speech-ul spunând că „economia canadiană se află în mijlocul unei ajustări complexe și semnificative” și se află într-o situație „neobișnuită”.

Conservatorii au fost criticați în trecut atât de liberalii, cât și de NDP. Partidele din opoziție susțin că guvernul Harper și-a bazat toată politica economică pe petrolul din Alberta și că nu ar avea niciun plan de rezervă.