Enclave românești în Montreal

24 iunie 2015 – Un grup de români care s-au întâlnit de Sânziene în parcul La Fontaine pentru Ziua Iei.
Foto Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Harta românilor din zona Montreal.

Italienii au construit Mica Italie, înainte să se mute în Saint Leonard. Grecii s-au auto-exilat încet din Park-Ex în Laval. Românii nu au un cartier anume, dar există câteva zone mai dens populate de români în regiunea Montreal.

În Montreal și împrejurimi trăiesc 31.440 de vorbitori de limbă română potrivit datelor de la ultimul recensământ Statistics Canada.

Cea mai mare aglomerație de români o găsim în blocurile de la capătul străzii Chemin de la Cote Saint Luc. Aici locuiesc 525 de persoane care au declarat româna drept limba maternă.

Pe locul al doilea vin câteva blocuri de pe bulevardul Acadie, lângă parcul Marcelin-Wilson. 435 de persoane de aici au declarat limba română ca și limba lor maternă.

Cel puțin 370 de români trăiesc în blocurile din apropierea intersecției bulevardelor Sherbrooke și Cavendish.

Datele Statistics Canada arată și faptul că mulți români nu își mai vorbesc limba maternă acasă.

Dintre cele 29.035 de persoane care au declarat româna ca limbă maternă și care au fost luate considerare pentru realizarea hărții de mai jos, doar 21.490 o folosesc ca limba principală în familie, ceea ce înseamnă că pentru mai mult de un sfert, româna nu mai este limba principală acasă.

Și totuși, câți români suntem în Canada și în Montreal?

Pentru anumite zone din Montreal, Statistics Canada nu face datele publice pentru a împiedica identificarea personală a respondenților la recensământ, acesta fiind motivul pentru care 31.440 de persoane au declarat că vorbesc româna în Montreal și împrejurimi, dar pentru realizarea hărții sunt luate în considerare doar 29.035 de persoane.

*Harta poate fi mărită apăsând pe iconița de sub butoanele de zoom.