Cetățenie: acoperirea feței la jurământ va fi interzisă prin lege

Foto courtesy Michał Huniewicz.

O nouă lege se asigură că toți viitorii cetățeni canadieni vor depune jurământul cu fața descoperită.

Guvernul Conservator s-a aflat la începutul lunii februarie într-o controversă cu iz electoral legată de acoperirea feței în momentul depunerii jurământului de cetățenie.

Un tribunal federal a declarat ilegală regula conform căreia jurământul pentru cetățenie trebuie susținut cu fața descoperită.

Decizia tribunalului a venit la un an de zile după ce Zunera Ishaq, imigrantă din Pakistan, a dat în judecată guvernul Canadian. Ea a susținut că politica legată de acoperirea feței ar fi o încălcare a Cartei Valorilor și Libertăților Canadiene.

Ishah, care poartă niqab în public sau de față cu bărbați care nu îi sunt rude, și-a arătat chipul pentru identificare, dar dorea să își păstreze fața acoperită în timpul jurământului. Tribunalul i-a dat dreptate.

Ca să nu mai pățească la fel ca în luna februarie, guvernul Conservator schimbă legea. Ministrul de stat pentru multiculturalism, Tim Uppal, a anunțat în urmă cu câteva ore introducerea unei legi care va obliga viitorii cetățeni să depună jurământul cu fața descoperită.

Oath of Citizenship Act dorește să se asigure că cei care aspiră la cetățenia canadiană vor fi văzuți și auziți în timpul în care depun jurământul.

Guvernul susține că proaspeții cetățeni vor confirma astfel adoptarea și angajamentul față de legile, valorile și tradițiile canadiene.

Anul trecut au avut loc 3.121 de ceremonii în timpul cărora 262.000 de rezidenți permanenți au primit cetățenia canadiană.