Câți bani trimit acasă românii din străinătate? Dar cei din Canada?

Românii din străinătate au trimis peste 52 de miliarde de dolari în România în ultimii 10 ani.

Aproximativ 3 milioane de români lucrează în străinătate, cea mai mare parte în Italia și Spania, unde unele estimări indică aproximativ 2 milioane de români.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, românii au trimis doar în 2014 peste 3,4 miliarde de dolari acasă (datele Băncii Mondiale sunt în dolari americani). Sumele sunt în scădere față de anii trecuți, pe fondul crizei economice mondiale, precum și ca urmare a unei ușoare creșteri a nivelului de viață în România.

Cea mai mare parte a banilor vin de la românii care lucrează în Italia, aceștia trimițând în România puțin peste un miliard de dolari anul trecut. Tot în 2014, din Spania au venit 792 de milioane de dolari USD. Pe locul trei, vin românii din Germania, cu peste 450 milioane de dolari trimiși acasă.

Câți bani trimit românii din Canada

Cum era de altfel de așteptat, românii din Canada trimit sume mai modeste către casă. Cei peste 82.500 de români din Canada au trimis în România aproape 100 de milioane de dolari anul trecut, mai arată datele de la Banca Mondială.

În linie cu tendința din diaspora, sumele trimise acasă de românii din Canada au scăzut în ultimii ani.

Diaspora a făcut 4,5% din PIB

În 2008, înainte să se facă simțite efectele crizei economice mondiale, românii din străinătate au trimis acasă 9,285 miliarde de dolari, echivalentul a 4,5% din produsul intern brut al României, care a fost în acel an de 204,3 miliarde de dolari, mai arată datele de la Banca Mondială.

2008 a fost, de altfel, anul în care s-a înregistrat maximul istoric în materie de remiteri. În 2009, valoarea remiterilor a reflectat efectele crizei economice, înjumătățindu-se la 4,8 miliarde de dolari USD. De atunci, tendința a fost în ușoară scădere, dar sumele rămân în continuare foarte importante.

Sunt cifre foarte relevante, mai ales astăzi.