15 miliarde de dolari pentru victimele tabacului din Quebec

Bad addiction. Ashtray and cigarettes close -up

Marii producători de tutun, condamnați de Curtea Superioară din Quebec la plata a 15 miliarde de dolari.

Conform unei decizii a Curții Supreme din Quebec,  Rothmans, Benson & Hedges, JTI-Macdonald și Imperial Tobacco ar trebui să plătească 15,6 miliarde de dolari fumătorilor care s-au îmbolnăvit de cancer sau emfizem pulmonar, cancer bucal sau laringian.

Partea cea mai mare a despăgubirilor (67 %) ar trebui plătită de Imperial Tobacco, considerată de judecătorul Pierre Jasmin ca fiind cea care a încercat cel mai mult să ascundă efectele negative ale fumatului.

Procedurile legale au început acum 17 ani, iar procesul propriu-zis a durat trei ani. Acesta s-a terminat în decembrie, 2014.

În acest timp, au avut loc 251 zile de audieri, au fost interogați 76 de martori, dintre care 20 de experți, și au fost studiate 43.000 de documente.

Participanții la recursul inițial „CQTS-Blais” vor primi între 80.000 și 100.000$ pentru cei suferind de cancer pulmonar, bucal sau al laringelui. Cei care suferă de emfizem pulmonar vor primi între 24.000 și 30.000$. La aceste sume se adaugă dobânzi calculate din 1998 și până acum.

„Durata lungă a procesului face ca mii de fumători, reclamanți în proces, să nu mai primească despăgubiri. De altfel, chiar unul din inițiatorii recursului colectiv a decedat. Zeci de mii de bolnavi din Quebec au murit de boli cauzate de fumat în timpul acestui proces”, a declarat dr. Geneviève Bois, purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru controlul tabacului.

Companiile producătoare de țigări și-au anunțat intenția de a ataca decizia prezentată ieri de judecătorul Pierre Jasmin.

Conform Coaliției pentru controlul tabacului, datorită fumatului, Quebecul înregistrează anual 10.400 de decese evitabile.