Pumni în față în momentul arestării? SPVM spune că e OK uneori.

Imagine: Claudéric Saint-Amand

Polițiștii SPVM sunt din nou criticați pentru uz excesiv de forță.

La o zi după apariția online a unui video în care un agent de poliție lovește un protestatar cu pumnii în față în momentul arestării, SPVM spune că acest lucru este acceptabil în anumite situații.

Acțiunea s-a întâmplat în timpul protestelor anti-capitaliste care au avut loc în seara de 1 mai. Încă de la începutul lor, polițiști au dovedit că nu multă răbdare. Aceștia au folosit pepper spray și au tras cu gaze lacrimogene în mulțime după numai 15 minute de la începutul manifestațiilor (galerie foto aici).

Comentând video-ul în cauză purtătorul de cuvânt al poliției, Ian Lafrenière, a declarat într-o conferință de presă că este nevoie de mai mult timp pentru a studia imaginile și a vedea exact contextul din acea seară.

Imaginile arată un tânăr în jur de 20 de ani rezistând arestării, ținut cu mâinile la spate în momentul în care un polițist îi administrează trei pumni în față. Alți doi polițiști încearcă să îl pună la pământ și să îl încătușeze.

Alte două video-uri care prezintă aceeași situație din mai multe unghiuri au apărut pe Youtube. În ele poate fi văzut tânărul așezat pe trotuar fiind ocolit de polițiști. Acesta se apropie de ei și se așează din nou pe asfalt. Este momentul în care polițiștii au decis să-l aresteze.


Imagini: Misery Sisters


Imagini: Jérémie Gauthier Caron