Pesticide în legume și fructe – cele mai contaminate produse

Foto courtesy EWG.

Americanii de la EWG prezintă lista produselor care conțin cele mai multe reziduuri de pesticide.

Și în acest an, lista celor mai murdare fructe și legume începe cu mărul, urmat de piersici și nectarine. Noutatea este adăugarea ardeilor iuți și a frunzelor de nap (kale) pe lista legumelor murdare. Lista celor mai curate legume include porumbul, ananasul și vinetele, printre alte produse.

O mulțime dintre legumele și fructele atât de sănătoase și necesare conțin reziduuri de pesticide, produs proiectat și fabricat ca să fie toxic. În jur de 60 de pesticide legale în Canada sunt interzise în alte țări membre OECD din cauza efectelor nefaste asupra sănătății.

Mai mult, Uniunea Europeană a interzis de mult produse ca oxidul de etilenă (cancerigen, folosit la sterilizarea fructelor uscate sau a făinii), ferbam (toxic pentru ficat, rinichi și plămâni, folosit la stropirea citricelor, a merilor, perilor, prunilor) sau monolinuron (afectează sistemul vascular, provoacă anemie, conține chloroaniline, substanță cancerigenă și care provoacă mutații genetice).

Merele conțin cele mai multe reziduuri de pesticide, marea majoritate aplicate după ce au fost culese, pentru a nu se strica în timpul lunilor în care sunt păstrate la rece. Analiza a arătat că 80% dintre ele conțin diphenylamină, sau DPA, produs interzis în UE din cauza riscurilor de formare a nitrosaminelor cancerigene. DPA previne decolorarea merelor în timpul depozitării la rece.

EWG a întocmit această listă după analizarea datelor oferite de U.S. Department of Agriculture și FDA. Având în vedere cantitatea importurilor din SUA, lista celor de la EWG se aplică aproape la toate fructele și legumele disponibile pe rafturile supermarketurilor canadiene.

Deși multe produse vegetale conțin urme de pesticide, acestea sunt sub limitele legale, iar beneficiile aduse de consumul regulat de legume și fructe sunt mult mai mari decât riscurile. Încercați să înlocuiți legumele și fructele prezente în lista celor mai afectate produse cu varianta lor organică.

Cele mai murdare produse

Poziția

 Produsul

Numărul de pesticide detectate

1

Mere

apples

50

2

Piersici

peaches

31

3

Nectarine

nectarines_imported

30

4

Căpșuni

strawberries

28

5

Struguri

grapes

28

6

Țelină

celery

25

7

Spanac

spinach

24

8

Ardei gras

sweet_bell_peppers

22

9

Castraveți

cucumbers

18

10

Tomatele „cireșe”

cherry_tomatoes

18

11

Mazăre

snap_peas_imported

16

12

Cartofi

potatoes

12

+

Ardei iuți

hot_peppers

+

Frunze de napi (kale)

kale_collard_greens

Cele mai curate produse

Poziția

 Produsul

1

Avocado

Avocado

2

Porumb

Porumb

3

Ananas

Ananas

4

Varza

Varza

5

Mazăre congelată

Mazăre congelată

6

Ceapă

Ceapă

7

Sparanghel

Sparangel

8

Mango

Mango

9

Papaya

Papaya

10

Kiwi

Kiwi

11

Vinete

vinete

12

Grapefruit

Grapefruit