Iată Royalmount, centrul comercial uriaș propus de Carbonleo

Centrul comercial polivalent va fi construit de aceeași companie care deține Dix30, din Brossard.

Dezvoltatorul imobiliar Carbonleo a dezvăluit astăzi planurile pentru „Royalmount”, un centru comercial multifuncțional pe care dorește să-l construiască la intersecția autostrăzii 40 cu Decarie.

Proiectul, care va costa 1,4 miliarde de dolari, va fi construit într-o zonă industrială nedezvoltată la întreaga capacitate din orașul independent Mont Royal.

„Royalmount” va dispune de 8.000 de locuri de parcare interioare, de zeci de restaurante, un amfiteatru și un teatru în aer liber cu o capacitate de 3.000 de locuri, un patinoar și un parc acvatic. Vor mai fi construite numeroase clădiri de birouri și un hotel.

Compania susține că deschiderea centrului comercial va duce la o creștere a traficului cu doar 5% pe autostrăzile 15 și 40. Vizitatorii vor putea accesa Royalmount și cu ajutorul transportului în comun. Compania va construi un pod pietonal peste autostrada Decarie care va lega stația de metrou De la Savane de uriașul centru comercial.

Dezvoltatorul imobiliar mai susține că deschiderea mall-ului va încuraja montrealezii să rămână la cumpărături pe insulă, în loc să conducă până pe Rive Sud sau Nord.

Potrivit Carbonleo, „Royalmount” ar aduce 40 de milioane de dolari anual la bugetul orașului independent Mont Royal. Centrul comercial ar mai duce la crearea a 15.000 de locuri de muncă.

Criticii proiectului consideră că deschiderea „Royalmount” ar dăuna Montrealului per ansamblu și ar aduce beneficii numai orașului Mont Royal.

Șeful Projet Montreal, Luc Ferrandez, consideră proiectul ca fiind o încercare de „greenwashing” și „urbanwashing”. El a subliniat faptul că nici primăria Mont Royal, nici promotorii nu au produs nicio analiză serioasă de impact asupra Montrealului.

Începutul lucrărilor este condiționat de primirea avizelor necesare. Dacă totul merge conform planului, compania susține că va demara construcția la sfârșitul anului 2016 și o va inaugura în 2021.