De azi, cetățenia canadiană poate fi retrasă mai ușor

Foto Arhiva Știri de Montreal.

În majoritatea cazurilor, ministrul imigrării poate decide singur retragerea cetățeniei.

De astăzi, Canada poate retrage mai ușor cetățenia canadiană persoanelor care se fac vinovate de crime grave sau celor care au obținut cetățenia folosindu-se de declarații false.

Cetățenia canadiană poate fi revocată în cazul persoanelor implicate în crime de război, crime împotriva umanității, a celor care au violat drepturile omului sau membri ai crimei organizate

De asemenea, aceasta poate fi ridicată în cazul în care cetățenia a fost obținută prin declarații false, fraudă sau prin omisiunea unor informații care ar fi putut schimba eligibilitatea unei persoane.

Pentru majoritatea cazurilor de fraudă, ministrul imigrării poate dispune de ridicarea cetățeniei canadiene imediat. Până acum procedura dura trei ani de zile și implica prezentarea în fața unui judecător federal.

Singurele cazuri care vor mai ajunge în fața unui tribunal federal sunt cele excepționale. Acestea includ cetățenii canadieni cu dublă cetățenie care au fost implicați în crime de război, crime împotriva umanității, cei care au violat drepturile omului sau membri ai crimei organizate.

Mai precis, cetățenia va fi retrasă în următoarele cazuri:

  • cetățenia a fost obținută prin fraudă, declarați mincinoase sau prin omiterea anumitor informații
  • cetățeanul s-a înrolat într-o armată sau grup care se află într-un conflict armat cu Canada
  • cetățeanul a fost condamnat la închisoare pe viață pentru trădare, înaltă trădare sau spionaj
  • a fost condamnat la cel puțin cinci ani de închisoare pentru terorism sau o condamnare internațională similară

Măsurile de mai sus se aplică doar celor care dețin încă o cetățenie. Canada nu poate retrage cetățenia canadiană celor care nu mai dețin o altă cetățenie din cauza acordului pentru reducerea apatrizilor semnat în 1961.