Protest studențesc uriaș în Montreal

75.000 de oameni au participat, conform organizatorilor, la un marș de protest împotriva măsurilor de austeritate care a avut loc în centrul Montrealului. (Imagini Cristian Mijea / Știri de Montreal.)

Zeci de mii de studenți au protestat pe străzile din Montreal.

Protestul, organizat de asociația studențească ASSE, a adus în centrul Montrealului zeci de mii de studenți din toată provincia. Aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de măsurile de austeritate impuse de guvernul liberal al Quebecului.

Participanții s-au întâlnit la Square Victoria și au pornit într-un marș pașnic și gălăgios până la Square Berri. În timp ce primii protestatari ajunseseră la Berri, coada marșului era încă pe Sherbrooke și făcea stânga pe Saint Denis.

Câteva sute de protestatari și-au continuat marșul la est de Square Berri pe bulevardul de Maisonneuve, dar au fost blocați de polițiști la intersecția Maisonneuve cu Beaudry. Aceștia au cerut protestatarilor să continue protestul în direcția sud.

După ce protestatarii au refuzat să asculte cererea polițiștilor, aceștia din urmă i-au atacat cu spray paralizant și gaze lacrimogene, în ciuda faptului că participanții la protest erau pașnici.

La protest au participat și reprezentanți ai profesorilor, câțiva zeci de membri ai Quebec Solidaire și membri ai sindicatului CSN. Printre participanți s-au aflat și studenți de la facultatea de drept a universității McGill.