Infografic – Bugetul Federal

1
Foto Courtesy Ducky M.

Ministrul de finanțe, Joe Oliver, a prezentat un buget cu aromă electorală.

Guvernul Canadian a prezentat azi un surplus bugetar minor, de 1,4 miliarde de dolari. Documentul conține însă o sumedenie de promisiuni care ar intra în vigoare numai după alegeri, unele chiar peste ani de zile.

Majoritatea măsurilor sunt acordate individual canadienilor și vor fi simțite doar de cei mai înstăriți. În schimb, guvernul a tăiat finanțarea unor programe sociale.

Guvernul a prezentat o situație numită de ei tipică. O familie cu doi copii care câștiga 120.000$ pe an va avea cu 6.640$ mai mult în buzunare după taxe.

Bugetul nu conține aproape nimic legat de mediul înconjurător, iar schimbările climatice (climate change) nu apar nicăieri în document. Nici primele națiuni nu primesc mai nimic, doar promisiunea unor fonduri în 2017 pentru formare profesională.

Iată câteva din noutățile găsite în bugetul federal 2015:

 • 18 miliarde de dolari vor fi tăiate din Fondul de urgență al guvernului în următorii trei ani
 • limita anuală a contului de economii TFSA, dublată la 10.000$
 • taxele pentru companiile mici scăzute de la 11% la 9%, dar doar din 2019
 • 360 milioane $ pentru lupta împotriva ISIS
 • 91 de milioane $ pe cinci ani, din care 18 milioane în 2015, pentru lupta împotriva terorismului
 • scutiri de impozit pentru a face casa accesibilă persoanelor cu dizabilități
 • 210 milioane $ pentru sărbătorirea a 150 de ani de Canada (2017)
 • 1,1 milioane pentru promovarea produselor din carne/piei de focă
 • angajarea internilor va fi reglementată în codul muncii
 • 74 de milioane $ pe trei ani pentru a implementa legea speciilor pe cale de dispariție

Amândoi liderii opoziției susțin că bugetul conservatorilor ajută doar familiile înstărite în detrimentul celor care câștigă mai puțin.

Justin Trudeau a declarat că îi este greu să creadă că sunt multe familii în clasa de mijloc care are la sfârșitul anului 10.000$ de pus de-o parte într-un cont TFSA.

Liderul NDP Thomas Mulclair a declarat că partidul pe care-l conduce a oferit canadienilor de-a lungul istoriei cele mai multe bugete cu surplus, în timp ce conservatorii sunt cunoscuți pentru bugete cu deficit.

 

 

One Response

 1. Clau

  360 milioane pentru lupta împotriva ISIS ????? Astia-s nebuni! Nu e nici o noutate ca persoanele fizice duc in spatele lor totul. Mama lor de societati de exploatare unde unii se imbogatesc in spatele altora si o gramada profita dupa munca clasei de mijloc pentru care bineinteles ca nu fac NIMIC!