40 de mașini UberX, confiscate de poliția din Montreal

Foto courtesy Bureau du taxi de Montréal.

Războiul dintre Montreal și UberX continuă.

Serviciul care se ocupă de reglementarea industriei taxiurilor din Montreal (Bureau de taxi) și SPVM au confiscat 40 de mașini ale șoferilor care ofereau servicii de transport prin intermediul aplicației UberX.

În perioada 1 ianuarie – 13 martie au fost confiscate numai 9 mașini care ofereau transport „ilegal”. Biroul de taxi și remorcaj a întețit acțiunile după această dată. Până în această zi au fost confiscate 40 de mașini.

Amenda pentru cei care oferă servicii de transport ilegal este de 350$. Dacă adăugăm costurile de recuperare a mașinii, șoferii UberX trebuie să scoată din buzunar aproape 1.000$.

Până acum, compania a plătit amenzile încasate de șoferi, le-a oferit acestora mașini împrumut, în timp ce avocații Uber contestă toate amenzile.

UberX este o aplicație care permite oricărui proprietar auto să ofere servicii de transport similare celor oferite de taxiuri. Aplicația funcționează ca un dispecerat, iar plata este făcută tot prin intermediul acesteia.

Autoritățile locale și provinciale consideră UberX ilegal din cauză că folosește șoferi fără autorizație de taxi. Nici șoferii de taxiuri din Montreal nu văd UberX cu ochi buni. Compania susține că nu are nevoie de autorizație întrucât oferă o aplicație, nu transportul propriu-zis.

Sute de șoferi de taxi au organizat un protest împotriva UberX în luna februarie, în Montreal. Aceștia sunt nemulțumiți de concurența făcută de șoferii de rând, care nu au fost nevoiți să parcurgă 150 de ore de training, să dea un examen special și să dețină o licență de taxi oferită de primărie. Costurile unei licențe de taxi depășesc de cele mai multe ori 180.000$.